Pietele europene au inceput saptamana cu evolutii pozitive, principalii indici realizand noi maxime ale ultimilor doi ani dupa ce China a decis in weekend mentinerea nivelului actual al dobanzii de referinta in pofida cresterii indicelui preturilor de consum la 5.1% si al indicelui preturilor de productie cu 6.1% fata de anul anterior.

Scaderea suferita de dolarul american a contribuit la randul sau la evolutia pozitiva a pietelor, cresterea cotatiilor contractelor futures pentru materii prime conducand la avansul sectorului minier.

Indicele Stoxx 600 Basic Resources a avansat astazi cu 1.17%, cea mai mare crestere zilnica sectoriala a zilei. Preturile pentru materii prime din Marea Britanie au avansat in noiembrie pentru a treia luna consecutiv, cresterea lunara de 0.9% fiind mai redusa decat cea de 2.2% din octombrie, dar peste asteptarile medii de 0.5% ale economistilor.

In paralel, preturile de producator au avansat cu 0.3% in noiembrie fata de luna anterioara. Banca Centrala a Germaniei a estimat astazi ca ritmul de crestere al celei mai puternice economii europene va incetini temporar in 2011 si 2012 la 2%, respectiv 1.5% in urma scaderii nivelului exporturilor.