Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a depus joi prospectul si cererea de admitere la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce CNVM a aprobat prospectul Fondului si a emis certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare, se arata intr-un comunicat. Aprobarea listarii din partea Bursei de Valori Bucuresti este asteptata pentru inceputul lunii ianuarie.

Listarea Fondului la Bursa este programata pentru 25 ianuarie 2011. Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la Bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti. Termenul de listare a fost insa amanat in repetate randuri, in ciuda nenumaratelor termene de listare pe care si le-au asumat persoanele care s-au perindat la conducerea Fondului.

Inaintea listarii, managerul de investitii si administratorul unic impreuna cu brokerii vor organiza o serie de road-show-uri nationale si internationale pentru a promova Fondul Proprietatea in randul investitorilor.

Fondul Proprietatea a colaborat cu un consortiu de brokeri - Raiffeisen Capital Investments S.A, BRD Groupe Societe Generale, ING Bank NV Amsterdam Sucursala Bucuresti - si consultantii juridici, Schoenherr si Asociatii SCA si White & Case, Pachiu SCA, pentru pregatirea listarii.

La data finele lunii noiembrie, Fondul Proprietatea detinea active la 83 de companii, din care 26 sunt listate. Cele mai importante cinci companii din portofoliul Fondului sunt OMV Petrom, Hidroelectrica Romgaz, Aeroporturi Bucuresti si Nuclearelectrica.

Activele totale nete ale Fondului Proprietatea erau la finele lunii noiembrie de 15,9 miliarde de lei, iar nivelul activului net pe actiune era de 1,1541 lei.

Franklin Templeton a preluat administrarea FP pe 29 septembrie 2010, Fondul fiind creat in decembrie 2005 pentru despagubirea persoanelor deposedate abuziv de proprietati de catre regimul comunist.