Bursa din Sibiu a pasit cu dreptul in noul an, evolutia din piata futures administrata de societate fiind una in crestere, conform indicatorilor de lichiditate, se arata intr-un comunicat al Sibex. De la debutul zilei si pana la ora 17:15, numarul contractelor incheiate se cifra la peste 4.000, de circa 2,5 ori mai mare in comparatie cu prima sesiune de tranzactionare a anului precedent.

Investitorii au intrat la randul lor optimisti in 2011, fapt evidentiat de cresterile inregistrate. Acestea s-au putut observa pe derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia, respectiv cele pe indicele Dow Jones Industrial Average. De asemenea, si inceputul de an al leului pare unul favorabil, participantii din piata derivatelor estimand aprecierea monedei nationale fata de euro.

DESIF5 si-a mentinut statutul de instrument favorit al participantilor care au initiat strategii pe toate scadentele disponibile, numarul contractelor realizate pana la ora 17:15 fiind de 3.466 ceea ce reprezinta transferuri cu 3,46 milioane de actiuni SIF5, un contract futures DESIF5 echivaland cu 1.000 actiuni. Pe termenul martie 2011, cel mai lichid, DESIF5 castiga la ora 16:30 2,67%, in timp ce pentru iunie 2011 cresterea era de 2,25%. Aprecierile inregistrate confirma directia de la finalul lui 2010, cand derivatul SIF5 a avut parte de cresteri importante, corelandu-se cu piata suport.

Si evolutia de azi a fost una corelata cu piata suport unde indicele care indica evolutia celor cinci SIF-uri a inchis pe plus. Spre deosebire de piata la vedere, investitorii futures pe cumparare au putut benefica de directia pozitiva cu investitii mult mai reduse, garantia initiala necesara tranzactionarii unui contract futures DESIF5 (1.000 actiuni) fiind de 192 lei. Diferenta de 37,7 puncte dintre minimul de 1,2900 si maximul de 1,3277 lei/actiune inregistrate pe DESIF5 scadenta martie 2011 pana la ora mentionata corespundea unui randament la cumparare de pana la 19,6%. Fata de inchiderea din 30.12.2010 culoarul de pret a fost si mai generos, ajungand la 46,9 puncte, adica un randament la cumparare de 24,4%.

Sub influenta unei importante doze de optimism a investitorilor privind perspectivele economiei Romaniei, evolutia din piata derivatelor valutare a indicat o intarire a leului fata de moneda unica europeana. Aceeasi tendinta s-a manifestat de altfel si pe piata interbancara. In aceste conditii, cotatia contractului futures EUR/RON a suferit corectii pe toate cele trei scadente tranzactionate: - 0.45% pentru martie, - 0,46% pentru iunie si - 0,91% pentru septembrie, conform datelor de la ora 17:15.

Si evolutia derivatelor pe Dow Jones a stat sub semnul acelorasi coordonate, aprecierile fiind generoase. Ele au venit in contextul in care Indicii burselor din Germania si Franta precum si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA au crescut, principala stire din lumea financiara fiind plata a mai mult de 2.6 miliarde de dolari, pe care Bank of America, cea mai mare banca din SUA in functie de marimea activelor, a facut-o celor de la Freddie Mac and Fannie Mae, pentru rezolvarea unor dispute. Pe piata Sibex, la ora 17:15, indicele DJIA inregistra evolutii pozitive pe trei scadente. Pe martie se putea observa un plus de 99 puncte iar pe iunie si septembrie de 26 si 63 puncte.

Sub influenta supozitiilor conform carora aurul ar putea inregistra crestere pe piata de la New York, in conditiile in care criza datoriilor suverane din zona euro alimenteaza cererea de metal pretios, investitorii de la Sibex au cotat aurul in crestere pe scadenta februarie 2011, castigul fiind de 16,5 dolari/uncie. Conform Bloomberg, cotatia aurului a crescut cu un spectaculos 30% anul precedent, cea mai mare crestere anuala din 2007 pana in prezent, atingand un record istoric pe 7 decembrie 2010 la pretul de 1432.5 dolari/uncie.