Piata de capital romaneasca va avea in acest an o evolutie mai buna decat in 2010, potrivit brokerilor chestionati de HotNews.ro, care cred ca un prim motiv ar fi listarea Fondului Proprietatea.

"Noi, brokerii, ne-am pus mari sperante in aceasta listare deoarece credem ca va fi acel element ce va genera atractivitate pentru piata de capital in general, va fi un catalizator al interesului fata de bursa romaneasca. Daca si economia Romaniei va reintra in teritoriu pozitiv, atunci piata va insufla din nou optimism si investitorii vor reintra la cumparare ducand cotatiile la nivele mai inalte", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Pe de alta parte, Iulian Panait, presedintele KTD Invest, spune ca pietele bursiere globale au parcurs un trend ascendent foarte indelungat si destul de puternic, asa ca o perioada de corectie a indicilor internationali nu este deloc exclusa, chiar daca inceputul de an ar putea fi foarte optimist.

"Daca ea se va manifesta in plan extern (n.r. - corectia indicilor internationali), atunci aproape sigur se va transmite si pe piata romaneasca. In a doua parte a anului cred insa ca lucrurile se vor aseza, vom vedea daca Romania iese sau nu din criza, care va fi nivelul de crestere economica in Europa, ce se intampla cu moneda euro si alte raspunsuri la intrebari foarte importante acum. In functie de aceste raspunsuri pe care le vom afla probabil in a doua parte a anului, exista premise ca bursele sa aiba un parcurs pozitv si ca pe ansamblu indicii bursieri romanesti sa arate cresteri", a spus el.

2011 ar putea aduce listari importante la BVB

Pe langa Fondul Proprietatea, brokerii cred ca este posibil ca in 2011 sa vedem listari de pachete la companii la care statul inca este actionar. Acestia spera ca statul va vinde pe bursa pachete de actiuni la OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica si va lista Romgaz.

"Cred ca vom vedea listari importante in 2011. Daca ne referim la sectorul privat, chiar noi lucram la o serie de proiecte in acest sens, ale caror rezultate se vor vedea anul viitor. Din pacate nu pot oferi nume concrete si nici nu pot sti proiectele la care lucraza alte companii de brokeraj. Din zona de stat m-as bucura sa vedem tranzactiile anuntate cu titluri OMV Petrom, Transgaz si Transelectrica in 2011 si macar inceperea demersurilor pentru listarea Romgaz, aceasta din urma fiind una din cele mai valoroase companii care ar ajunge pe bursa", a precizat Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest.

Mihai Chisu arata insa ca declaratiile oficialilor cu privire la listarea unor pachete de actiuni la companiile de stat nu reprezinta o garantie in acest sens. "Nu mai am incredere in aceste declaratii deoarece pana acum, cu rare exceptii, ele nu s-au concretizat. Ar fi extraordinar pentru toata lumea: statul s-ar finanta si stim ca are mare nevoie, ar face niste plasamente transparente fara sa mai fie tinta vreunei suspiciuni, investitorii ar avea companii noi pe care sa seteze noi strategii, fondurile de investitii ar redeveni interesate de Romania, piata de capital per ansamblul ei s-ar dezvolta generand mai multa cifra de afaceri si o mai mare baza de impozitare atat ca afacere, cat si din transferul titlurilor de valoare", a spus brokerul IFB Finwest.

Listarea FP si a companiilor de stat va atrage investitori straini importanti

Listarea Fondului Proprietatea si a unor companii de stat va atrage atentia unor investitori institutionali importanti din afara tarii si va avea impact pozitiv asupra lichiditatii pietei, mai spun brokerii.

"Aparitia unei noi companii de dimensiuni relativ mari si cu activitate intr-un domeniu atractiv pentru investitori - cel putin in aceasta perioada - va avea cu siguranta un impact pozitiv asupra lichiditatii tranzactiilor la BVB, atat pe termen scurt cat si lung. Valul de interes pe care ar trebui Fondul Proprietatea sa-l creeze in randul investitorilor straini este de asteptat sa se reverse macar in mica masura si asupra celorlalti emintenti mai importanti de la BVB. Ca atare lichiditatea pietei ar putea sa creasca nu doar ca urmare a tranzactiilor efective cu actiuni FP ci si printr-un efect de contagiune asupra tranzactiilor cu alte companii romanesti", este de parere Iulian Panait.

Totodata, Mihai Chisu spune ca prin listarea acestor companii si interesul acordat de investitorii in intreaga lume, bursa romaneasca ar putea deveni un pol de interes in aceasta zona a Europei "si am putea spera sa ne comparam intr-o buna zi cu bursa poloneza, bursa ce acum face volume de tranzactionare zilnice de 100 de ori mai mari decat cele consemnate in Romania".

De asemenea, si Razvan Pasol crede ca ne putem gandi la o pozitie de lider in zona Balcanilor, atragand companii si investitori din tari precum Bulgaria, Serbia, Croatia sau Ucraina, insa mai avem mult pana la statutul de lider regional, alaturi de Polonia, Ungaria si Cehia.​