La Sibex, sedinta de marti a readus scaderile cotatiilor, acestea inregistrandu-se pe toate segmentele pietei, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. In ceea ce priveste numarul contractelor, pana la ora 17:30 au fost incheiate 3.100, valoarea aferenta tranzactiilor fiind de peste 11 milioane de lei. Printre cele mai interesante aspecte ale sedintei a fost cresterea intensitatii transferurilor pe derivatelor valutare respectiv pe cea a derivatelor pe aur. Pe segmentul spot s-au remarcat transferurile cu 247.400 de actiuni Sibex la un pret de 1,46 lei/actiune, in scadere cu 17 bani.

Pe piata futures, desi a avut o parte de o evolutie nehotarata a cotatiei, perechea EUR/RON s-a bucurat de un interes crescut fiind tranzactionata pe trei scadente, inregistrandu-se un numar de aproape 500 de contracte EUR/RON, in crestere semnificativa fata de media ultimei perioade. Pe langa imbunatatirea volumului, sedinta a fost caracterizata si de sporirea numarului de pozitii deschise, ce reflecta interesul in crestere al investitorilor fata de asumarea de noi expuneri pe evolutia leului. Evolutia nehotarata a cotatiei contractului futures Euro/Ron s-a manifestat printr-o crestere usoara de 0,05% pentru scadenta martie 2011, o scadere la fel de nesemnificativa de 0,02% pentru iunie si o stagnare a acesteia pentru septembrie, conform datelor de la ora 17:15.

Pe segmentul derivatelor pe aur, pretul unciei s-a depreciat, sub influenta pietelor externe. Cotatia futures a metalului galben a scazut la New York pe fondul speculatiilor ca cererea de metal pretios se va reduce in urma datelor care vor reliefa imbunatatirea situatiei economice. De asemenea, actiunile din Europa au crescut dupa publicarea rapoartelor care arata cresterea productiei in regiune. In aceste conditii, pe piata de la Sibiu, la ora 17:30, se inregistrau tranzactii pe scadenta februarie 2011 pretul unciei fiind cu 32,1 dolari mai mic fata de inchiderea precedenta. Pe acest fond de scadere, numarul contractelor SIBGOLD incheiate era de 169, adica nu mai putin de 1690 uncii de aur.

Pentru DESIF5, dupa cresterile generoase din prima sedinta a anului, sesiunea a readus scaderile in raport cu toate scadentele. Desi sedinta s-a deschis pe plus pe scadenta martie 2011 tendinta de apreciere usoara mentinandu-se in prima ora, ulterior deprecierile s-au impus accentuandu-se in partea a doua a zilei cand a fost atins nivelul minim al preturilor. Traseul descendent al cotatiilor DESIF5 a venit pe fondul corelarii cu piata suport unde actiunea SIF5 a inregistrat pierderi iar indicele BET-FI s-a aflat, de asemenea, pe rosu. In pofida scaderilor, numarul pozitiilor DESIF5 deschise pe scadenta decembrie a crescut. Si lichiditatea s-a mentinut una buna participantii ruland echivalentul a 2 milioane de actiuni SIF5 prin contractele incheiate. La ora 17:30 cotatia DESIF5 martie 2011 se deprecia cu 1,52% in timp ce pentru iunie anul curent pretul scadea cu 0,9%. Pe termen mai lung, anume scadentele septembrie si decembrie din acest an DESIF5 scadea cu 2,39 si 2,2%.

Pe segmentul indicilor la ora 17:30, investitorii tranzactionau indicele DJIA pe trei scadente, evolutia indicelui fiind una mixta. Pe martie cotatia DEDJIA_RON se deprecia cu 19 puncte, numarul contractelor fiind de 326 iar pe iunie crestea cu 44 puncte. Dupa cresterea de 0.81% inregistrata luni de DJIA la NYSE, cotatia futures a indicelui precum si indicii burselor europene au crescut si astazi, investitorii asteptand datele din economia americana privind comenzile industriale si vanzarile de automobile.