La Bursa din Sibiu, penultima sedinta a saptamanii a indicat o evolutie pozitiva pe segmentul derivatelor SIF5 cat si pe cel al indicelui Dow Jones Industrial Average, se arata intr-un comunicat al Sibex. O tendinta de apreciere a euro s-a putut observa pe piata derivatelor valutare, in timp ce aurul, desi a evoluat pe plus in prima jumatate a sedintei, a revenit pe scadere pe termen scurt.

In acest context, numarul contractelor incheiate pana la ora 17.30 era peste 3.000 cu o valoare de 18 milioane de lei, peste cea din piata BVB.

Pentru derivatele pe actiunile SIF5 tendinta pozitiva s-a inregistrat pe toate scadentele tranzactionate, variatiile indicand corelarea cu directia dominanta pe bursele europene dar si cu piata suport unde actiunea SIF5 a marcat o crestere de 2,36%. Bursele europene au crescut pe fondul publicarii in Germania a nivelului comenzilor industriale care in luna precedenta a inregistrat o crestere spectaculoasa de 5,2 procente, cu mult peste estimarile specialistilor care vedeau o imbunatatire de 1%. In ceea ce priveste evolutia numarului pozitiilor deschise pe contractul DESIF5, nu s-au observat miscari importante, totalul reducandu-se totusi usor, dupa ce in primele sedinte din an a crescut constant. Lichiditatea produsului in discutie a fost una relativ buna, dar sub media debutului de an, pana la ora 17.30 fiind incheiate circa 1.600 de contracte, majoritatea pe scadenta martie 2011. In raport cu aceasta DESIF5 cresteau, la aceeasi ora cu 1,09%. Pentru iunie si septembrie cresterile erau de 1,14 si 1,46%, pe un volum redus.

Pe piata derivatului pe Dow Jones lichiditatea a crescut in conditiile unei evolutii pozitive a cotatiilor care au urmat directia pozitiva indicata de pretul futures al indicelui DJIA din SUA, investitorii de pe piata americana fiind in asteptarea publicarii nivelului anualizat al cererilor noi de ajutor de somaj. Publicarea acestuia a indicat 409.000 de cereri de somaj cu 9.000 peste nivelul estimat, fapt care a dus la o deschidere mai degraba plata la NYSE. Chiar si asa cotatiile futures la DJIA de la Sibex au continuat sa creasca, datele de la ora 17.30 indicand plusuri de 37 puncte pe scadenta martie si 55 respectiv 29 puncte pe iunie si septembrie anul curent. La aceeasi ora, numarul contractelor DEDJIA_RON realizate era de peste 1.200, cel mai bun volum pe acest instrument de la inceputul anului.

Pe piata derivatelor valutare, euro s-a apreciat usor fata de moneda nationala pe termen scurt, in cadrul unei sedinte in care participantii la piata au tranzactionat pe doua orizonturi de timp. Pentru martie 2011, cotatia euro de la ora 17.30 castiga 0,43 bani in timp ce pentru iunie 2011 cotatia scadea cu 0,35 bani.

Pe piata aurului, dupa ce metalul galben a inregistrat miercuri pe pietele externe cea mai mare scadere pe doua zile din ultimele 11 luni, cotatia de la Sibex a deschis pe plus dar in partea a doua a revenit pe scadere pe fondul speculatiilor ca evolutia depreciativa va continua putand chiar sa atinga cel mai scazut nivel din septembrie pana in prezent, conform agentiei Bloomberg. La ora 17.30 cotatia SIBGOLD de la Sibex pierdea 5,3 USD pe februarie 2011. Scaderea cotatiei metalului pretios pe pietele externe din ultime doua zile a determinat modificarea de catre Casa Romana de Compensatie a marjei necesara tranzactionarii unui contract futures SIBGOLD, care a scazut de la 550 la 500 lei/contract (un contract fiind echivalent cu 10 uncii).