Pietele europene au inregistrat evolutii mixte astazi, cu scaderi in debutul zilei, alimentate de anuntul Chinei privind cresterea cu 0.5% a nivelului rezervelor bancare minime obligatorii, urmate de cresteri in a doua jumatate a zilei in contextul datelor economice pozitive din Europa si SUA. Indicele londonez FTSE a fost printre putinii indici vest-europeni care a suferit o scadere astazi, coborand co 0.36% in urma evolutiilor negative din sectorul minier.

Similar, indicele elvetian SMI a coborat cu 0.10% in contextul anuntului Bancii Centrale a Elvetiei privind pierderile record de aproximativ 21 de miliarde de franci inregistrate in 2010 in urma interventiilor de pe piata monetara pentru limitarea aprecierii monedei proprii in raport cu euro. Inflatia din zona euro a inregistrat in decembrie un nivel de 2.2% fata de 1.9% in noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

Anuntul biroului de statistica al Uniunii vine dupa ce ieri presedintele ECB Jean-Claude Trichet a declarat ca inflatia ar putea ramane peste 2% in perioada urmatoare si a semnalat disponibilitatea Bancii Centrale de a creste nivelul dobanzii de referinta.