Dupa listarea Fondului Proprietatea ne asteptam ca lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti sa se tripleze, iar capitalizarea sa ajunga la 14 miliarde de euro, a declarat luni Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment. Ea a mai spus ca Fondul Proprietatea va fi a doua companie listata in functie de capitalizarea bursiera, dupa OMV Petrom.

"Daca ar fi sa ne uitam la capitalizarea bursiera a primelor zece companii listate la bursa observam ca Fondul Proprietatea va fi numarul doi. Daca ne uitam insa la free-float, vedem ca insumat free-float-ul primelor zece companii listate nu face cat free-float-ul Fondului Proprietatea. Aceasta insemna ca Bursa, dupa listarea Fondului, va creste de la o capitalizare de 10,3 miliarde de euro la una de 14 miliarde de euro, iar free-float-ul va creste cu 81%, de la 2,7 miliarde de euro la 4,7 miliarde de euro. Aceasta inseamna ca ne asteptam nu sa se dubleze, ci chiar sa se tripleze lichiditatea BVB dupa listarea FP", a declarat Dana Mirela Ionescu.

Dana Mirela Ionescu a precizat ca Fondul Proprietatea a avut un rol important si in modernizarea Bursei, dupa introducerea conturilor globale si a vanzarii in lipsa.

"S-au aliniat regulile de tranzactionare la practicile internationale. Fondul se va tranzactiona pe conturi globale, cu formator de piata si cu vanzare in lipsa. Acesta are o mare importanta pentru ca pana acum lipsa acestor conturi globale a tinut la distanta multi investitori. Practic, putem spune ca odata cu listarea FP se va largi gama de investitori care pot participa in piata romaneasca si datorita faptului ca pana acum fondurile mari nu au putut sa gaseasca un emitent lichid si a faptului ca hedge fondurile interesate in vanzari in lipsa nu puteau face aceste operatiuni", a aratat Ionescu.

Dana Mirela Ionescu a mai spus ca listarea Fondului Proprietatea vine intr-un context favorabil de piata, avand in vedere stirile pozitive si semnalele ca Romania a iesit din criza. Totodata, "evaluarea bursei este destul de joasa in acest moment si permite randamente destul de bune. Romania a performat mai slab in 2010 si suntem optimisti ca va recupera in 2011", a continuat ea.

Free-float-ul reprezinta o estimare a proportiei actiunilor care nu sunt detinute de actionari semnificativi.

Listarea Fondului Proprietatea la BVB este programata pentru 25 ianuarie 2011.