La Sibex, in cea de-a doua sedinta a saptamanii, investitorii au tranzactionat pe segmentele derivatelor financiare, derivatele pe indici respectiv cele pe valute si aur. Pana la ora 17.30 numarul contractelor incheiate era de 4000 valoarea schimburilor ridicandu-se la 14 milioane lei.

Investitorii au speculat din nou puternic evolutia pretului futures al derivatelor pe actiunile SIF5, din strategiile aplicate rezultand un volum de 3200 contracte incheiate pana la ora mentionata anterior, schimburile echivaland cu 3,2 milioane de actiuni ale SIF5. Interesul a venit pe fondul fluctuatiilor care au oferit teren de manevra pentru strategiile speculative, atat pe cumparare cat si pe vanzare. Sedinta a debutat spectaculos si favorabil cumparatorilor, cu continuarea directiei de crestere a preturilor derivatelor actiunile SIF5 Oltenia.

Aprecierile au fost destul de importante ele aducand profituri cumparatorilor si extinzandu-se de la deschidere pana in jurul orei 16.00. Dupa aceasta, presiunea la cumparare s-a mai redus si, odata ce pe piata suport indicele BET-Fi a trecut pe rosu, aprecierile cotatiilor DESIF5 au disparut, facand loc scaderilor si strategiilor pe vanzare.

O schimbare a avut din nou loc dupa ora 17.00 cand cresterile dadeau semne de revenire, sub influenta inchiderii pozitive a cotatiei SIF5 pe piata suport. Ca urmare, la ora 17.30 DESIF5 martie cresteau usor cu 0,6% dupa ce, pe parcursul sesiunii, participantii au tranzactionat pe un culoar de 4 bani intre minimul de 1,48 si maximul de 1,52 lei/actiune. Pentru iunie 2011 DESIF5 se apreciau, la aceeasi ora cu 0,56%. In schimb, pe iunie si septembrie cotatiile continuau sa scada. De-a lungul zilei s-a observat cresterea numarului de pozitii futures DESIF5, deschise indeosebi pe scadenta martie 2011, pentru care totalul era de peste 20.500, cu circa 700 peste nivelul de luni.

Daca pentru DESIF5 preturile au fluctuat de la plus la minus, in schimb pentru derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average tendinta a fost doar una de crestere, in conditiile in care bursele europene precum si cotatia futures a indicelui DJIA in SUA au inregistrat aprecieri, principala stire din pietele financiare fiind profitul de 1,31 mld. dolari (4 centi/actiune profit net) anuntat de catre Citigroup Inc. la trimestrul 4 din 2010. Citigroup Inc. este a treia cea mai mare banca din sistemul bancar american. Profitul anuntat a fost totusi mai mic decat cel estimat de cate specialistii din piata. La Sibex, numarul contractelor DEDJIA_RON era, la ora 17.30, de aproape 700, tranzactiile fiind inregistrate pe toate scadentele. Pe scadenta martie 2011 investitorii tranzactionau indicele la un pret cu 84 puncte mai mare decat cel de la inchiderea sedintei de luni in timp ce pe scadenta iunie 2011 se inregistra o apreciere de 66 puncte. Pe scadenta septembrie 2011 indicele crestea cu 61 puncte.

In zona derivatelor valutare, investitorii au manifestat o stare de acalmie evidentiindu-se un sentiment mai degraba neutru al acestora. Prin urmare, desi leul si-a continuat aprecierea, volatilitatea si volumele au fost in scadere. Astfel, la ora 17.30, cotatia contractului futures EUR/RON se deprecia cu 0,65 bani, fata de moneda unica europeana.

Pe piata aurului, speculatorii au mizat pe cresterea cotatiei unciei, in contextul in care aurul a crescut la New York, pe fondul temerilor ca situatia datoriilor suverane din zona euro s-ar putea inrautati, chiar si dupa ce ministrii de finante din aceste state au hotarat sa intareasca plasa de siguranta necesara statelor aflate in dificultate. Aurul cu livrare in februarie a crescut cu 10.8 dolari (0,8%) pana la 1371.9 dolari/uncie la Comex la 08:19 am in New York. La Sibex, la ora 17.30 cotatia metalului pretios avansa cu 8,9 dolari pe scadenta februarie si cu 5,4 dolari pe scadenta aprilie.