La Sibex, penultima sedinta a saptamanii a readus corectiile pentru majoritate preturilor futures ale derivatelor financiare respectiv pe indici si marfuri, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. De asemenea, leul a pierdut teren in fata monedei unice europene. Corectiile au fost inregistrate sub influenta pietelor externe care au inregistrat scaderi joi. Ca urmare, participantii au fost prudenti, incheind pana la ora 17:15 circa 2.400 contracte cu o valoare de 11,7 milioane lei.

Pe segmentul derivatelor financiare SIF5, investitorii au incheiat pana la ora 17.15, 1463 contracte, DESIF5 fiind in continuare cel mai lichid produs de la Sibex. Cotatiile futures s-au corelat cu directia descendenta a actiunii SIF Oltenia pe piata suport. Pe scadenta scurta (martie 2011) pretul DESIF5 a variat intre 1,495 s 1,47 lei, cotatia depreciindu-se la ora 17.30 cu 0,45%. Numarul pozitiilor futures deschide pe aceeasi scadenta a crescut usor. O depreciere de 0,11% se putea observa si pe scadenta iunie 2011.

In sectorul derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, investitorii au mizat pe scadere, in conditiile in care pretul futures al celui mai urmarit indice din de pe glob a scazut in SUA, unde au fost asteptate date noi din piata muncii. Si pe pietele europene s-au inregistrat deprecieri pentru a doua zi la rand, in conditiile in care accelerarea cresterii economice a Chinei a alimentat teama ca guvernul acestei tari va ridica ratele de dobanda pentru a calma inflatia, punand in umbra scaderea cererilor de somaj din SUA. Acestea au scazut cu mai mult decat era asteptat saptamana trecuta, scadere care a fost cea mai mare din februarie 2010 incoace, dand semne favorabile pentru piata muncii din America.

In pofida acestei stiri pozitive, cotatiile futures ale Dow Jones de la Sibiu se mentineau pe scadere la ora 17.15 pe scadentele martie si iunie, pentru care cotatiile pierdeau 31 si 34 puncte. Pentru septembrie se observa o scadere de 45 puncte iar pentru ultima luna din an cotatia pierdea 20 puncte. Tendinta de depreciere a fost confirmata si de deschiderea negativa a NYSE, unde s-au resimtit pierderile din sectorul tehnologic si temerile privind politica din China pentru temperarea inflatiei. Numarul contractelor DEDJIA_RON la Sibex era de circa 650.

Pe fondul acelorasi temeri referitoare la intarirea politicii monetare a Chinei dar si pe cel al scaderilor de pe pietele americane, leul s-a depreciat pe piata interbancara, traiectoria fiind asemanatoare si pe piata derivatelor de la Sibiu. Pentru finalul lunii martie, cotatia euro se situa la un nivel cu 0,29% mai ridicat decat cea din sedinta precedenta. Si pentru scadenta Iunie 2011 au fost inregistrate tranzactii, cresterea cotatiei euro fiind de 1,04 bani.

Pe piata aurului s-a mizat pe scadere, in contextul intensificarii semnalelor privind revenirea economica din SUA, metalul pretios inregistrand prima scadere din aceasta saptamana, lucru ce poate fi explicat prin reducerea nevoii de investitii alternative. La Sibex, investitorii au tranzactionat aurul pe doua scadente, pe ambele fiind inregistrare reduceri ale cotatiilor, cifrate la -1.77% pentru februarie si la -2.13% pentru aprilie, anul curent.

Pe piata spot administrata de bursa sibiana, investitorii au tranzactionat 25.000 actiuni Sibex din 10 tranzactii realizate la preturi intre 1,45 si 1,46 lei/actiune. Actiunea SBX a fost cotata la 1,45 lei, in scadere cu 2 bani.