"Scopul nostru este sa dezvoltam piata de capital romaneasca. Fondul Proprietatea va prezenta Romania, lumii. Vom comunica tot mai multe detalii legate de acest eveniment. Avem nevoie de sprijinul Statului si al tuturor partenerilor nostri. Listarea va duce de asemenea la o crestere a credibilitatii Romaniei", a spus Mark Mobius marti dimineata, cu ocazia listarii FP la Bursa. In opinia brokerilor locali, listarea va atrage atentia unor investitori institutionali importanti din afara tarii si va avea impact pozitiv asupra lichiditatii pietei, potrivit brokerilor contactati de HotNews.ro.

"Va fi un eveniment important, nu doar pentru Bursa de Valori Bucuresti ci si pentru Romania, pentru ca va da un raspuns la intrebarea cu privire la pretul transparent al titlurilor Fondului Proprietatea. Va oferi cetatenilor, a celor care detin titluri Fondul Proprietatea si a celor care doresc sa achizitioneze, o modalitate transparenta de a tranzactionare aceste actiuni. De asemenea, listarea va genera o serie de evenimente pozitive pentru Bursa de Valori, precum si o crestere a valorii de tranzactionare", a declarat Stere Farmache.

Toti cei chestionati sunt de acord asupra faptului ca aceasta listare va crea un val de interes in randul investitorilor straini, cu impact asupra lichiditatii pietei.

"Aparitia unei noi companii de dimensiuni relativ mari si cu activitate intr-un domeniu atractiv pentru investitori va avea cu siguranta un impact pozitiv asupra lichiditatii tranzactiilor la BVB, atat pe termen scurt cat si lung", a declarat pentru HotNews.ro Iulian Panait, presedintele KTD Invest, la inceputul acestei luni.

Brokerii spun ca unul dintre motivele pentru care lichiditatea va creste este ca Fondul Proprietatea are un free float (proportia actiunilor care nu sunt detinute de actionari semnificativi - n.r.) foarte mare, de aproximativ 60%.

"Fondul Proprietatea are un free float foarte mare. Noi spunem ca Bursa are o capitalizare de 25 miliarde de euro, insa free float-ul este mic, de 2-3 miliarde de euro. La Fondul Proprietatea actionariatul este foarte raspandit si, ceea ce este foarte important, este ca numarul actiunilor detinute de stat va continua sa se reduca", a spus Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Informatiile oferite de Raiffeisen Capital & Investment, care impreuna cu BRD si ING va intermedia listarea FP, arata ca Fondul Proprietatea va fi a doua companie listata in functie de capitalizarea bursiera, dupa OMV Petrom, insa free floatul Fondului va fi mai mare decat al primelor zece companii listate luate la un loc. Potrivit presedintelui Raiffeisen Capital & Investment, Dana Mirela Ionescu, free float-ul BVB va creste cu 81%, de la 2,7 miliarde de euro la 4,7 miliarde de euro, estimand ca lichiditatea pietei se va tripla dupa listarea FP.

Iulian Panait este insa de parere ca efectul o sa fie mai amplu in primele saptamani sau luni de la listare, dupa care el se va diminua si se va stabiliza intr-o "zona de normalitate". "Cu siguranta nu vom avea in fiecare saptamana tranzactii de volum la fel de mari cu cele pe care probabil le vom vedea in perioada imediat urmatoare listarii", arata el.

Brokerii se asteapta ca atractia sporita de care va beneficia Fondul Proprietatea, gratie notorietatii de care se bucura Franklin Templeton, sa se rasfranga si asupra altor companii romanesti.

"Valul de interes pe care ar trebui FP sa-l creeze in randul investitorilor straini este de asteptat sa se reverse macar in mica masura si asupra celorlalti emitenti mai importanti de la BVB. Ca atare lichiditatea pietei ar putea sa creasca nu doar ca urmare a tranzactiilor efective cu actiuni FP ci si printr-un efect de contagiune asupra tranzactiilor cu alte companii romanesti", a precizat presedintele KTD Invest.

Razvan Pasol, presedintele casei de brokeraj Intercapital Invest, spune ca bursa are o sansa importanta in 2011 prin aceste tranzactii, "pentru a sparge cercul vicios generat de tranzactiile scazute care duc la dezinteres din partea investitorilor, cauzat la randul sau de tranzactiile scazute".

Totodata, Mihai Chisu arata ca intrarea Fondului Proprietatea la cota bursei a dus si la modernizarea infrastructurii pietei. "Listarea Fondului Proprietatea inseamna intrarea intr-o noua etapa pentru bursa, in conditiile in care intrarea unui astfel de fond atrage o infrastructura moderna, aliniata la standardele pietelor internationale", a precizat Mihai Chisu, facand referire la faptul ca Fondul se va tranzactiona pe conturi globale, cu formator de piata si cu vanzare in lipsa.

HotNews va va tine la curent cu principalele evenimente legate de listarea Fondului la Bursa