Pietele europene au inregistrat astazi evolutii mixte, cu scaderi in prima parte a zilei si reveniri in a doua parte a zilei pe fondul asteptarilor optimiste ale investitorilor privind datele economice urmand a fi publicate maine in SUA. Indicii principalelor piete vest-europene au incheiat ziua in crestere, exceptiile fiind indicele spaniol IBEX (-0.13%) si cel olandez AEX (-0.02%).

Indicele compus pentru sectoarele de productie si servicii din zona euro publicat de Markit Economics a avansat in ianuarie pana la 56.3 de la 55.5 in decembrie 2010, atingand cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni. Cresterea a fost data de sectorul serviciilor, componenta acestuia avansand de la 54.2 la 55.2; in contrast, componenta sectorului de productie a coborat de la 57.1 la 56.9 (valorile peste 50 indica o crestere sectoriala).

Ritmul de crestere al sectorului de productie a suferit incetiniri in cele doua economii principale ale zonei euro. Germania (60.2 fata de 60.9 in decembrie) si Franta (54.3 fata de 57.2 anterior). Comenzile industriale din zona euro au avansat in noiembrie cu 2.1% fata de octombrie, mai mult decat asteptarile de 1.4% ale analistilor.