Dupa ani de asteptare, Fondul Proprietatea a fost listat astazi la Bursa de Valori Bucuresti. Desi inainte de listare exista temerea ca presiunea la vanzare si “jocurile” marilor investitori vor determina o variatie mare a pretului, realitatea a aratat ca aceste temeri au fost in mare parte nejustificate, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Astazi au fost tranzactionate 333 milioane de actiuni emise de FP, pretul fluctuand intre 0,62 lei la deschidere, si un maxim de 0,68 lei in jurul pranzului, stabilizandu-se apoi in jurul valorii de 0,64-0.65 lei in ultimele ore de tranzactionare. Cum a evoluat pretul pe parcursul zilei se poate observa in graficul alaturat, click pe imagine pentru marire.

Valoarea tranzactiilor cu actiuni FP a fost de 213,6 milioane lei, respectiv 87% din totalul tranzactiilor realizate astazi la BVB. Exceptand Fondul Proprietatea, tranzactiile au totalizat 31,2 milioane lei sau 7,3 milioane euro, valoare mai mare decat media inregistrata in ultimele luni.

Tot astazi s-au mai tranzactionat peste 15 milioane de titluri SIF, BET-FI crescand cu 1,4%.

Inainte de listare, rapoartele societatilor de brokeraj indicau un pret “corect” de 0,7-0,8 lei pentru actiunile emise de FP, pretul de tranzactionare de astazi apropiindu-se destul de mult de aceasta valoare considerata de unii drept corecta.

Prin urmare, potentialul de crestere in perioada imediat urmatoare cred ca este destul de limitat, insa pe termen lung achizitia acestor titluri ar putea fi o afacere. Fondul Proprietatea are in portofoliu companii strategice pentru economia nationala, companii care au insa dezavantajul de a avea management public. Iar pana in prezent nu exista niciun exemplu de companie de stat care sa fi performat cu adevarat.

Disclaimer: Nu am actiuni FP si nici nu intentionez sa cumpar. Cel putin pentru moment.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.