La Sibex, prima sedinta a saptamanii si totodata ultima a lunii in curs a atras atentia prin variatiile importante ale cotatiilor si schimbarile de directie inregistrate pe cele mai lichide simboluri, se arata intr-un comunicat al Bursei din Sibiu. Lichiditatea a fost peste media lunii, pana la ora 17:30 fiind incheiate circa 5.300 contracte cu o valoare de 18,7 milioane lei.

Ca urmare, in prima luna a acestui an, volumul inregistrat pe segmentul derivatelor administrat de Bursa din Sibiu a depasit 89.000 de contracte, in crestere cu peste 27% comparativ cu ultima luna a anului precedent. Valoarea transferurilor s-a situat la 346 milioane lei.

Derivatul SIF5 a continuat sa fie cel mai lichid, cu 3.800 contracte realizate pana la ora 17.30. Pretul de cotare pe scadenta martie a avut o evolutie cu schimbari de directie, speculatorii intra-day aplicandu-si strategiile pe un culoar de 4,7 bani intre minimul de 1,353 si maximul de 1,4 lei/actiune. La ora mentionata, cotatia DESIF5 martie avea o evolutie usor negativa pierzand doar 0,01%. Pe scadenta iunie DESIF5 se depreciau ceva mai puternic, cu 0,4%. Tot pe scadere se afla si cotatia pentru scadenta septembrie care pierdea 0,03%. Derivatele SIF Oltenia au fost cele mai lichide la Sibex in luna ianuarie, cu circa 63.500 contracte.

Pentru derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, a treia sedinta de la lansarea lor a continuat sa indice interesul participantilor, numarul contractelor fiind de peste 200. Evolutia pretului DEFPR a fost mixt, cu deprecieri in prima parte a zilei si revenirea pe plus in cea de a doua. Cotatia DEFPR martie 2011 crestea la ora 17.30 cu 0,69%. Dupa ce in sesiunile precedente investitorii au deschis peste 1.700 de pozitii DEFPR, numarul acestora s-a mentinut de aceasta data la un nivel constant, semn ca strategiile principale au fost de speculatie intra-day. In cele trei zile de la lansarea sa, simbolul DEFPR a atras circa 1.200 de contracte, anuntand o evolutie foarte buna la capitolul lichiditate. Derivatul pe actiunile Fondul Proprietatea este un produs financiar care permite tranzactionarea pretului actiunilor Fondul Proprietatea (FP) cu o investitie initiala de pana la 7 ori mai mica decat cea necesara pentru tranzactionarea actiunilor propriu-zise la bursa de valori.

O evolutie atractiva pentru speculatori a avut si contractul futures pe Dow Jones, mai ales pe scadenta martie. Situatia tensionata din Orientul Mijlociu a avut un efect de contagiune asupra tuturor burselor din lume, lucru valabil si pentru indicele DJIA, care a inregistrat in ultima sedinta de saptamana trecuta o corectie importanta de 166 puncte. La Bursa de la Sibiu, derivatul DJIA a evoluat luni atat in teritoriu negativ cat si pozitiv. La ora 17.30 cotatia DEDJIA_RON scadea cu 3 puncte fiind vizibila o tendinta de recuperare a pierderilor din prima parte a sedintei. Pentru iunie si septembrie 2011 se inregistrau scaderi de 72, respectiv 35 de puncte. In topul lunii DEDJIA a ocupat locul secund cu 18.200 contracte.

Pe piata derivatelor valutare, leul s-a intarit fata de euro in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat pe piata interbancara, inregistrand cel mai bun curs din ultimele trei saptamani. Pentru martie leul se aprecia cu 0,16% fata de moneda unica europeana. Aprecierea era mai pronuntata pentru scadenta iunie, leul castigand 0,44%. In prima luna din an perechea EURO/RON a atras circa 3.000 de contracte, clasandu-se pe trei in topul Sibex.

In ceea ce priveste aurul, acesta s-a depreciat, sub influenta evolutiei externe. Aurul a scazut in mod surprinzator la New York, dupa ce vineri inregistrase cresteri importante. Protestele din Egipt nu au dus momentan la scaderea apetitului pentru risc al investitorilor si in consecinta la cresterea cotatiilor aurului. In acest context, pe marile burse au fost inregistrate exit-uri importante ale detinatorilor de aur, care au cautat sa-si marcheze profiturile inregistrate anul trecut. Pe piata de la Sibiu, uncia pierdea 17,8 dolari pentru scadenta februarie. Per total, in luna ianuarie au fost incheiate peste 2.100 de contracte pe aur.