Pietele europene si-au continuat in mare si astazi parte evolutiile negative pe fondul incertitudinilor legate de criza din Egipt. Principalii indici vesteuropeni au inceput ziua cu scaderi abrupte, urmate de o tendinta in general pozitiva care a condus la maxime zilnice situate deasupra nivelelor de inchidere de vineri.

Inflatia din zona euro a accelerat in ianuarie mai mult decat estimarile medii ale economistilor, evolutia alimentand speculatiile privind iminenta unei cresteri a dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene inaintea unei actiuni similare a Federal Reserve.

Indicele preturilor de consum din zona euro a avansat cu 2.4% in ianuarie, fata de 2.2% in decembrie, asteptarile economistilor fiind pentru o crestere de 2.3%. Un efect pronuntat asupra acestei evolutii a venit din partea preturilor la materii prime.

Membrii consiliului ECB vor discuta problema inflatiei pe 3 februarie, inainte de reuniunea ministrilor de finante pe tema metodelor de prevenire a extinderii problemelor bugetare din zona euro.