Preturile petrolului au ramas peste 100 dolari barilul, marti dimineata, pe bursele electronice din Asia, piata temandu-se ca revoltele din Egipt vor perturba aprovizionarea prin Canalul Suez, spun analistii citati de AFP.

In primele tranzactii de marti dimineata, cotatia unui baril de petrol Brent din Marea Nordului a scazut cu 57 de centi, dar a ramas peste pragul de 100 dolari la 100,44 dolari. Un baril de petrol "light sweet crude" cu livrare in luna martie a pierdut 22 de centi pana la 91,97 de dolari.

Egiptul nu este un producator major de petrol, dar tara detine Canalul Suez pe unde trec in fiecare zi un milion de barili de petrol din Golf pana in Marea Mediterana.

Preturile aurului negru au scazut putin la inceputul sedintei pe bursele asiatice pentru ca investitorii isi marcheaza profitul, a declarat Ong Yi Ling, analist la Phillip Futures din Singapore.

"Una din cauzele declinului este, fara indoiala, dorinta investitorilor de a-si marca profitul, deoarece petrolul a atins cea mai mare valoare din ultimele 27 luni. Totusi, acest declin ar putea fi temporar, avand in vedere situatia din Egipt", adauga analistul.

Egiptul se pregateste marti pentru manifestatii de amploare pentru a marca o saptamana de revolte fara precedent impotriva presedintelui Hosni Mubarak.

Luni la New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de titei light sweet crude cu livrare luna martie a inchis la cotatia de 92,19 dolari, cu un castig de 2,85 dolari (3.19%). In timpul sedintei atinsese 92,84 dolari, cel mai mare nivel din octombrie 2008.

Intre timp, cotatia petrolului Brent a depasit 100 de dolari la Londra, nivel ne mai atins de peste doi ani. La Intercontinental Exchange, un baril de petrol Brent cu livrare in martie a inchis la 101,01 dolari, in crestere cu 1,59 dolari, dupa ce in cursul sedintei de tranzactionare a urcat la 101,73 dolari.