La Sibex, luna februarie a debutat cu cresteri pe majoritatea produselor, pe fondul influentei pietelor internationale. Lichiditatea a fost una de nivel mediu, pana la ora 17:30 fiind incheiate 3.600 contracte cu o valoare de 22 milioane de lei.

Pentru derivatul pe actiunile Fondul Proprietatea, prima sedinta a celei de-a doua luni din an a adus tranzactionarea in premiera a respectivului simbol pe scadenta iunie 2011. Astfel, dupa doar patru sedinte de la lansarea DEFPR, investitorii si-au extins orizontul de interes pe scadenta la sase luni, pe care au fost incheiate 26 contracte fiind deschise 52 pozitii. Cotatia DEFPR pentru iunie era evaluata, la ora 17.30, la 0,6305 lei/actiune. Cele mai multe contracte DEFPR s-au incheiat insa tot pe scadenta scurta (martie), pana la ora mentionata numarul lor fiind de 219. Pe acest termen, investitorii estimau o crestere de 2,28% pentru cotatia actiunii FP, care se situa 0,6270 lei. Pe fondul evolutiei pozitive, s-a observat si cresterea numarului de pozitii deschise peste pragul de 2000.

Pe segmentul financiar, cotatiile derivatelor pe actiunile SIF5 Oltenia au revenit pe crestere in raport cu toate scadentele tranzactionate, in conditiile in care actiunile de pe pietele externe au evoluat pe plus iar cresterea pretului petrolului s-a mai temperat fata de nivelul atins in dimineata zilei de marti. Desi posibilitatea continuarii violentelor pe strazile din Cairo persista, investitorii de pe pietele financiare ale lumii au acordat o atentie sporita stirilor despre perspectivele de dezvoltare din alte zone, astfel incat cotatiile de pe bursele de pe mapamond au crescut.

Pe acest fond de optimism resimtit si in Europa, odata cu stirile despre cresterea productivitatii in economie, si preturile futures de la Sibex ale DESIF5 au acumulat cresteri. Contextul a fost unul favorabil si deschiderilor de noi pozitii futures DESIF5, pe scadenta martie, numarul acestora crescand la circa 19.000. In raport cu termenul mentionat, pretul de cotare crestea la ora 17.30 cu 3,04%. Pentru iunie cresterea DESIF5 era de 2,13% in timp ce pentru decembrie de 1,33%. Numarul contractelor DESIF5 incheiate pana la ora mentionata era de aproape 1700.

Pe segmentul indicilor, derivatele Dow Jones au crescut puternic pe ambele scadente tranzactionate. Fluxul de stiri pozitive privind economia europeana a indepartat ingrijorarile investitorilor de peste ocean, referitoare la situatia din Orientul Mijlociu. In acest context, pretul futures al indicelui DJIA din SUA a crescut consistent, apropiindu-se iar de valoarea de 12.000 de puncte. La Sibex, pe scadenta martie anul curent, cea mai cautata de investitori, conform numarului de aproape 1500 contracte, cotatia DEDJIA_RON urca la ora 17.30 cu 138 puncte. O crestere de 131 de puncte, se inregistra pe scadenta iunie 2011, dar pe o lichiditate redusa. Potentialul de crestere era ilustrat si de aprecierea puternica a DJIA la deschiderea NYSE.

Pe segmentul derivate pe marfuri, contractul SIBGOLD_RON cu scadenta in aceasta luna beneficia de o crestere de 3 dolari a pretului de cotare a unciei. Pentru aprilie, se inregistra, de asemenea, o crestere usoara de 1,6 dolari.

"O parte din investitori sunt de parere ca situatia de incertitudine maxima din Orientul Mijlociu va duce la o crestere a preturilor marfurilor si la un refugiu spre aur, cu atat mai mult cu cat, dupa o ajustare puternica a pretului metalului pretios in luna Ianuarie de 90 de dolari pentru scadenta februarie 2011, luna in curs se anunta interesanta din punctul de vedere al evolutiei cotatiei metalului galben", a declarat un broker sibian.