Bursele arabe au pierdut 49 de miliarde de dolari in sapte zile, in urma miscarii de contestare politica ce zguduie Egiptul in aceasta perioada, a anuntat joi biroul kuweitian de studii KAMCO, citat de AFP.

Capitalizarea celor 13 burse arabe a scazut de la 991 miliarde dolari in 25 ianuarie, data inceputului protestelor din Cairo, la 942 miliarde dolari in 31 ianuarie, a precizat KAMCO.

Celelalte tari arabe nu au burse sau insemnatatea acestora este foarte redusa.

Cea mai mare parte a pierderilor a fost inregistrata de cele sapte burse din Golf, in recul cu 32 miliarde dolari. Piata saudita, cea mai mare din lumea araba, a fost si cea mai afectata, inregistrand pierderi de 21 miliarde dolari.

Bursa egipteana a pierdut 12 miliarde dolari in cursul primelor doua zile ale protestelor. De atunci, ea este suspendata.

KAMCO a explicat aceste pierderi prin temerea investitorilor ca revoltele din Tunisia si Egipt sa nu se extinda si la alte tari din regiune, provocand astfel o fuga a capitalurilor.

Aceste pierderi au constituit un soc pentru bursele arabe, dupa caderea fara precedent provocata de criza financiara din 2008. In 2010, pietele arabe au recuperat 100 de miliarde dolari din pierderile suferite, potrivit studiului citat.