Cei mai multi indici bursieri europeni au inchis sedinta de astazi in scadere, pe fondul deprecierii monedei Euro. Desi Banca Centrala Europeana a decis astazi sa mentina dobanda cheie la 1%, presiunile inflationiste, resimtite in special in pretul alimentelor si energiei, ar putea obliga BCE sa mareasca dobanda in acest an, afectand astfel membrii zonei Euro ce au deja probleme de finantare a datoriei publice.

In ciuda scaderii din piata de capital, datele macroeconomice anuntate astazi s-au aflat peste estimarile analistilor. Indicele PMI compus (ce arata evolutia cumulata a sectorului serviciilor si a sectorului industrial) pentru zona Euro a crescut in luna ianuarie la 59,4, de la 55,5 in decembrie, ajungand la cel mai ridicat nivel din 2007 pana in prezent.

Deprecierea Euro a avut un efect negativ asupra pietei marfurilor, actiunile din sectorul energetic aflandu-se in scadere. De asemenea negativ pentru sectorul energetic a fost anuntul Royal Dutch Shell, cea mai mare companie petroliera europeana anuntand un profit net de 4,1 miliarde USD pentru ultimul trimestru, sub estimarile analistilor, in medie de 4,7 miliarde USD.