La Bursa din Sibiu, finalul saptamanii a evidentiat o stare de prudenta a participantilor, cu efecte asupra plasamentelor realizate. Numarul contractelor s-a redus in aceasta sedinta, pana la ora 17:15 fiind incheiate aproximativ 1.800, cu o valoare de peste 11 milioane de lei. Scaderea lichiditatii a venit in contextul in care volatilitatea s-a micsorat si, odata cu ea, si terenul de manevra al speculatorilor.

In primele patru sedinte din februarie au fost incheiate circa 15.000 de contracte futures cu o valoare de aproape 81 milioane lei. DESIF5 a fost cel mai solicitat produs cu aproximativ 7500 contracte, urmat de DEDJIA_RON cu aproape 600 respectiv de derivatul pe actiunile Fondul Proprietatea cu peste 900 contracte.

Pe segmentul financiar scaderea ritmului de tranzactionare de vineri 4.02 s-a inregistrat pe fondul reducerii culoarelor de pret dintre cotatiile minime si maxime. Totusi, speculatorii care au tranzactionat pe termen scurt (scadenta martie) au avut parte de o intoarcere a pretului DESIF5 care, dupa ce a stat pe plus de la deschidere si pana in jurul orei 16:00, a trecut apoi pe minus. Dupa acest moment, pretul activului mentionat nu a avut o directie clara fluctuand pe plus/minus. La ora 17:15 cotatia DESIF5 pe scadenta martie se cifra la 4,4095 lei, in urcare cu 0,32%. Pentru iunie, cotatia DESIF5 crestea tot cu 0,32%, dar pe un volum redus. Numarul total al contractelor DESIF5 era, la ora mentionata, de 914, derivatul in discutie mentinandu-se cel mai lichid de pe piata.

In conditiile in care, pe piata suport, investitori si-au pierdut din entuziasmul initial fata de actiunile Fondul Proprietatea, si numarul contractelor futures de la Sibex pe acestea a scazut. Cu o ora si jumatate inainte de inchiderea sesiunii, numarul contractelor DEFPR era de doar 51. Participantii au estimat o evolutie negativa a pretului pe scadenta martie, cotatia situandu-se la 0,63 lei/actiune, in scadere cu 0,03%.

Pe segmentul indicilor, miza a fost pusa in majoritatea timpului pe crestere, dar cu o amplitudine redusa. Indicii burselor europene precum si cotatia futures a indicelui DJIA in SUA au crescut, principala stire din lumea financiara fiind rata somajului anuntata in SUA. Aceasta a scazut in mod neasteptat la 9% in luna ianuarie, cel mai mic nivel inregistrat din aprilie 2009 pana in prezent. In luna decembrie rata somajului s-a situat la nivelul de 9.4 %, analistii estimand o crestere pentru ianuarie pana la 9.5%. Pe piata Sibex investitorii tranzactionau indicele DJIA pe trei scadente, evolutia pretului fiind una pozitiva pe fiecare dintre acestea. Astfel, la ora 17:15 indicele DJIA crestea pe scadenta martie 2011 cu 17 puncte, in timp ce pe scadenta iunie 2011 pretul se situa la un nivel cu 70 puncte mai ridicat decat cel de la inchiderea sedintei precedente. Pe scadenta septembrie 2011 indicele avansa cu 11 puncte pe o lichiditate mica.

Pe segmentul aurului, cotatia futures a metalului pretios crestea puternic. Pe scadenta februarie 2011 era inregistrat un plus de 19,3 dolari, in timp ce pe scadenta aprilie 2011 cresterea se cifra la 21,4 dolari. Cotatiile futures de la Sibex cresteau desi aurul a scazut pe piata new-yorkeza pe fondul speculatiilor ca insanatosirea economiei americane ar putea duce la scaderea cererii de metal galben. Aurul a atins joi maximul ultimelor doua saptamani urcand la 1356.60 dolari/uncie pe fondul tensiunilor din Egipt.