Operatorii bursieri Deutsche Borse din Frankfurt si NYSE Euronext (Paris, New York, Bruxelles si Amsterdam) au confirmat miercuri ca deruleaza "negocieri avansate" pentru o fuziune intre cele doua grupuri, in care actionarii germani vor fi majoritari, relateaza AFP.

Cele doua grupuri precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca rezultatul discutiilor ramane inca deschis. Impreuna, ar forma prima piata bursiera din lume.

Noul grup ar avea doua sedii, la Frankfurt si la New York, iar fuziunea ar permite economii de 300 de milioane de euro anual. Actionarii Deutsche Borse ar fi majoritari, urmand sa detina 59% - 60% din partile sociale.

Capitalizarea bursiera a Deutsche Borse era de 11,3 miliarde de euro iar cea a NYSE Euronext de 9,18 miliarde dolari (6,71 miliarde euro).

Aceasta operatie, daca se va finaliza, se inscrie in miscarea de concentrare a principalelor piete bursiere ale planetei. Miscarea este dictata de rivalitatea tot mai mare dintre operatorii istorici pentru seducerea societatilor care doresc sa se coteze si de aparitia unor noi actori, care au spart monopolul de care se bucurau bursele traditionale si musca usor din cota de piata.

Miercuri dimineata, bursele din Toronto si Londra, marile concurente ale Euronext si Deutsche Borse, au anuntat deja fuziunea pentru a crea un nou grup bursier transatlantic.