Pietele europene au incheiat saptamana cu evolutii volatile, scaderile initiale fiind urmate de o tendinta sustinuta de apreciere dupa ce demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak a alimentat asteptarile investitorilor privind o stabilizare rapida a situatiei din Egipt si datele macroeconomice publicate in SUA au indicat continuarea procesului de redresare a celei mai mari economii mondiale.

Preturile de productie din Marea Britanie au avansat in ianuarie de doua ori mai rapid decat asteptarile analistilor economici, alimentand speculatiile privind o iminenta a restrangerii politicii monetare a Bancii Angliei pentru limitarea presiunilor inflationiste. Preturile de productie au avansat cu 1 fata de luna decembrie, in care cresterea fusese de 0.4%, in conditiile unor estimari medii ale economistilor de 0.5%. Fata de anul anterior, cresterea preturilor de productie a fost de 4.8%, cel mai mare salt din ultimele opt luni.

Axel Weber, presedintele Bancii Centrale a Germaniei, a pus capat speculatiilor privind renuntarea la candidatura pentru conducerea Bancii Centrale Europene anuntand ca va demisiona de la conducerea Bundesbank la sfarsitul lunii aprilie. Decizia invalideaza asteptarile anterioare ale pietelor privind succesorul lui Jean-Claude Trichet la conducerea ECB si ar putea afecta negativ evolutia monedei unice europene in perioada urmatoare.