Pretul petrolului este in continua crestere miercuri dimineata pe pietele bursiere din Asia, sustinut de violentele din lumea araba si mai ales de tensiunile din Libia, important producator al aurului negru, scrie presa internationala.

In primele tranzactii matinale un baril de petrol "light sweet crude" cu livrare in aprilie a castigat 4 centi ajungand la 95,46 dolari. Petrolul Brent din Marea Nordului s-a apreciat cu 22 de centi pana la 106 dolari.

Analistii spun ca manifestatiile tot mai numeroase din Orientul Mijlociu pot raspandi, pe termen mediu, incertitudini din ce in ce mai mari pe piata petrolului, scrie AFP.

Libia a fost in 2009 al patrulea mare producator de petrol din Africa si unul dintre primii 20 ai lumii, potrivit agentiei americane de informatii privind energia.

Marti, la New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de petrol "light sweet crude" a inchis ziua de tranzactionare in crestere pana la 93,57 dolari, cu 7,37 dolari mai mult decat in ziua precedenta (+8,55%).

Petrolul Brent, tranzactionat la Londra, a inchis la 105,78 dolari dupa ce in timpul sedintei atinsese un maxim de 108,57 dolari, cotatia cea mai mare din 4 septembrie 2008.