Bursa de la new York a incheiat in scadere sedinta de miercuri fiind trasa in jos de evenimentele din Libia si de escaladarea preturilor la energie, potrivit AFP. Dow Jones a pierdut 0,88%, iar Nasdaq 1 21%.

Dow Jones Industrial Average a scazut cu 107.01 puncte pana la 12,105.78 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologice, pierde 33.43 puncte coborand la 2722.99 de puncte. Si indicele Standard& Poor's 500 a pierdut 0,61% (8.04 puncte) incheind sedinta la 1307.40 de puncte.

Pretul aurului negru a crescut, un baril de titei atingand pragul de 100 de dolari la bursa din New York, dupa cresterea cu 8% de marti. Investitorii se tem ca aceasta crestere a preturilor la energie incetineste cresterea economica.

Situatia din Libia continua sa ridice preturile titeiului: Un baril de titei Brent din Marea Nordului, tranzactionat pe bursa din Londra, a crescut in sesiunea de miercuri cu 4.74 dolari (4,5%) pana la 110.52 dolari si ajungand astfel la cel mai inalt nivel din octombrie 2008. Si la bursa din New York un baril de titei a crescut 4.59 dolari pana la 100.01 dolari pe baril.

Pretul petrolului a atins marti nivelul maxim al ultimilor doi ani si jumatate de 108 dolari barilul, pe fondul protestelor violente din regiune si a temerilor ca Libia nu-si va putea indeplini livrarile de petrol catre tarile occidentale, potrivit AFP.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) va creste productia, in cazul in care va trebui sa intervina in piata din cauza protestelor din Orientul Mijlociu ", a declarat ministrul saudit Ali al-Nuaimi. Statele Unite au cerut tuturor tarilor producatoare sa-si creasca productia, ca raspuns la cresterea preturilor.

Situatia in lumea araba a creat o reactie in lant in cadrul economiei mondiale. In afara de paralizia din economiile in cauza, investitorii straini au avut de suferit de pe urma revoltelor.

Protestele din Libia au inceput deja sa incetineasca productia de petrol din tara: grupul spaniol Repsol si-a suspendat activitatea, iar compania italiana ENI, cel mai mare producator de petrol in Libia, a anuntat suspendarea temporara a activitatilor de productie de petrol si gaze.

Pietele europene au incheiat sesiunea de astazi cu scaderi importante, fiind afectate negativ de escaladarea tensiunilor din Libia, care ar putea afecta negativ exporturile celui de-al treilea producator de petrol din Africa. O potentiala intrerupere a livrarilor de petrol si gaze ale Libiei ar afecta negativ costurile energiei din tarile europene si ar influenta semnificativ activitatea companiilor cu prezenta importanta in Libia, precum Eni SpA sau OMV AG.

Productia petroliera a Libiei a scazut cu un sfert si va continua sa scada, conform estimarilor Reuters bazate pe avertizarile companiilor petroliere. Giganti petrolieri precum OMV, Total, Repsol, Eni si BASF au declarat ca ar putea opri integral productia din Libia daca tensiunile continua, dupa ce in ultima saptamana aceasta a scazut cu 400.000 de barili/zi, de la un nivel obisnuit de 1,6 milioane de barili/zi.

Presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca “productia este in scadere accentuata, iar oprirea totala a productiei pentru o perioada ar putea fi posibila”. Pe fondul problemelor din Libia, actiunile OMV au scazut cu 5 procente.

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii OMV au confirmat o reducere cu 33.000 de barili/zi a productiei din Libia, sau 10% din totalul grupului, si au declarat ca previziunile legate de impactul situatiei din Libia nu au fost inca definitivate, dar ca OMV are la dispozitie alternative pentru a tine productia la nivelul ei normal, folosind alte surse de petrol si achizitii de pe piata mondiala. Vom reveni cu detalii de indata ce date despre impactul situatiei din Libia vor fi disponibile.

Si compania franceza Total a anuntat ca a inceput deja procesul de suspendare a productiei, care totalizeaza 55.000 de barili/zi, iar grupul spaniol Repsol si-a oprit productia in cursul zilei de marti. BASF, unul dintre principalii jucatori de pe piata libiana a petrolului, a anuntat de asemenea scaderea productiei cu pana la 100.000 de barili pe zi.

Libia, membra a OPEC, controleaza 2% din productia mondiala de petrol, cu 1,6 milioane de barili extrasi in fiecare zi. Din acest total, aproximativ 1,3 milioane de barili/zi sunt exportati, in principal catre Europa. (Constantin Barbu)