Pretul petrolului a atins niveluri record pentru ultimii doi ani, joi, pe pietele bursiere din Asia, sustinut de cresterea brusca a violentei in lumea araba si in special in Libia, un important producator de aur negru, spun analistii citati de presa internationala.

In tranzactiile matinale de joi, un baril de titei "light sweet crude" cu livrare aprilie a castigat un dolar pana la 99,10 dolari.Petrolul Brent din Marea Nordului pentru livrare aprilie s-a apreciat cu 85 de centi ajungand la 112,10 dolari.

"Preocuparea merge dincolo de Libia, care este un producator relativ mic, si vizeaza producatorii mai mari care ar putea fi, de asemenea, afectati prin raspandirea revoltelor", a declarat Victor Shum, analist la Purvin si Gertz din Singapore.

Miercuri, preturile petrolului au crescut din nou, ajungand la 100 de dolari barilul la New York si peste 110 dolari la Londra, noi niveluri record pentru ultimii peste doi ani, in timp ce revoltele s-au amplificat in Libia.

La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de titei cu livrare in aprilie a terminat miercuri seara la 98,10 dolari, in crestere cu 2,68 dolari fata de ziua anterioara. Acesta atinsese 100.00 de dolari in timpul sesiunii de tranzactionare, nivel ne mai atins din 2 octombrie 2008.

La Londra, pe IntercontinentalExchange, un baril de petrol Brent din Marea Nordului a trecut de 110 dolari, pentru prima data din luna septembrie 2008.