Joi: Petrolul, pret foarte ridicat din cauza tensiunilor din Orientul Mijlociu
In tranzactiile matinale de joi, un baril de titei "light sweet crude" cu livrare aprilie a castigat un dolar pana la 99,10 dolari. Petrolul Brent din Marea Nordului pentru livrare aprilie s-a apreciat cu 85 de centi ajungand la 112,10 dolari.
"Preocuparea merge dincolo de Libia, care este un producator relativ mic, si vizeaza producatorii mai mari care ar putea fi, de asemenea, afectati prin raspandirea revoltelor", a declarat Victor Shum, analist la Purvin si Gertz din Singapore.
Miercuri, preturile petrolului au crescut din nou, ajungand la 100 de dolari barilul la New York si peste 110 dolari la Londra, noi niveluri record pentru ultimii peste doi ani, in timp ce revoltele s-au amplificat in Libia.
La New York Mercantile Exchange (Nymex), un baril de titei cu livrare in aprilie a terminat miercuri seara la 98,10 dolari, in crestere cu 2,68 dolari fata de ziua anterioara. Acesta atinsese 100.00 de dolari in timpul sesiunii de tranzactionare, nivel ne mai atins din 2 octombrie 2008.
La Londra, pe IntercontinentalExchange, un baril de petrol Brent din Marea Nordului a trecut de 110 dolari, pentru prima data din luna septembrie 2008.

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Economia va primi urat aceste evolutii. Sfatuiesc asadar predicatorii conceptului "cand trece criza" sa-si scrie conceptele pe un caiet gros dupa care sa-l inghita si sa taca. Criza globala a venit si ramane. Nu doar impactul catastrofal pe orice inseamna transport si hrana (hrana este petrol - lucrari agricole, ierbicide, pesticide, transport) ne va duce economia globala in jos, ci si influenta energetica, in general. O treime din energia globala provine din arderea petrolului, asadar scaderea cu 6% a productiei petroliere inseamna si scaderea cu 2% a cantitatii de energie globala. In conditiile in care cererea creste.