Conflictele din lumea araba au scumpit petrolul si aurul
Potrivit lui Claudiu Cazacu, analist la X-Trade Brokers, motivele scumpirii petrolului au tinut la inceput de problemele din Tunisia, un jucator nu foarte important pe aceasta piata, insa au inceput sa devina mai serioase odata cu revoltele sociale din Egipt, care controleaza canalul Suez.
"In urma evenimentelor din Libia, problema a devenit cu adevarat serioasa, in conditiile in care aceasta tara este al 12-lea exportator la nivel mondial si are un export semnificativ in Europa. Totodata, confruntarile armate au dus la diminuarea productiei, care s-a redus cu un sfert", arata Cazacu.
Analistul economic Liviu Moldovan precizeaza ca acestea sunt si cauzele pentru care dinamica cresterii petrolului Brent este mai mare decat in cazul petrolului sweet crude oil (West Texas Intermediate - WTI), care se tranzactioneaza la New York. In prezent, diferenta dintre cele doua varietati de petrol s-a adancit la peste 15 dolari in favoarea Brent.
Conform datelor prezentate de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale la Tradeville, de la inceputul acestui an, la NYMEX cotatiile futures ale petrolului WTI cu scadenta aprilie 2011 au castigat peste 10 dolari pe baril (peste 11%), depasind pe 24 februarie nivelul de 103 dolari pe baril. La ICE Futures Europe, cotatiile futures ale petrolului Brent cu scadenta aprilie 2011 au castigat aproape 25 dolari pe baril (peste 26%).
Analistul X-Trade Brokers a mai spus ca temerile cu privire la riscul de contagiune in Arabia Saudita, care produce aproximativ 10% din oferta mondiala si detine cele mai importante capacitati de rezerva, au contribuit la avansul pretului titeiului.
Pretul aurului, pe o traiectorie ascendenta de la inceputul crizei din Tunisia
In ceea ce priveste pretul aurului, si acesta s-a inscris pe o traiectorie ascendenta de la inceputul evenimentelor din Orientul Mijlociu. "Aurul si-a pastrat un ritm sustinut, dar mai stabil, nu a avut o crestere puternica precum in cazul petrolului. Procentual s-a inregistrat un avans de 7% in cazul aurului", a comentat Claudiu Cazacu.
El a mai aratat ca pretul aurului este corelat cu miscarea pe petrol deoarece acesta este un instrument de refugiu. De asemenea, metalul galben este cumparat de investitori si pentru a se apara de presiunile inflationiste generate de majorarea pretului la petrol.
In ianuarie, cotatiile aurului au pierdut 6%, dar au recuperat aproape integral aceasta pierdere in luna februarie.
Dolarul s-a depreciat in fata euro pe fondul presiunilor inflationiste induse de scumpirea petrolului
Inflatia cauzata de cresterea pretului titeiului a dus in ultimele sedinte la deprecierea dolarului in fata monedei unice europene, potrivit lui Liviu Moldovan. El a afirmat ca in ultima perioada mai multi oficiali ai Bancii Centrale Europene au sugerat ca institutia va majora dobanda cheie daca presiunile inflationiste se vor mentine.
"Cel putin patru oficiali au sugerat acest lucru. La conferinta de presa de saptamana viitoare a lui Jean-Claude Trichet (presedintele BCE - n.r.) s-ar putea sugera ca daca presiunile se vor mentine, rata de dobanda va creste. Discursul lui Bernanke si ai altor oficiali ai Fed nu sugereaza o majorare a dobanzii, desi si in SUA inflatia a fost peste asteptari", a declarat si Claudiu Cazacu, care a precizat ca pietele mizeaza mai degraba pe o crestere a dobanzilor in Europa.

“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
"King Abdullah on Wednesday signaled his concern by announcing a $10 billion increase in welfare spending to help young people marry, buy homes and open businesses, a gesture seen as trying to head off the kind of unrest that fueled protests around the region. ..."
Arab Unrest Propels Iran as Saudi Influence Declines
http://www.nytimes.com/2011/02/24/world/middleeast/24saudis.html?_r=1&ref=global-home