Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de luni in crestere, insa incertitudinile cu privire la preturile petrolului ar putea tine investitorii departe.

Astfel, la sfarsitul sedintei de miercuri, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 95,89 puncte sau 0,79%, ajungand la 12.226,34 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in crestere cu 7,34 puncte sau 0,56 %, pana la 1.327,22 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 1,22 puncte in crestere sau 0,04% pana la 2.781.27 puncte.

Pretul petrolului a scazut luni la tranzactionarile volatile, dupa ce cresterea productiei de titei din Arabia Saudita a compensat intreruperile aprovizionarii din regiune. Protestele raspandit si in Oman nu a afectat inca semnificativ productia de petrol din Golful arab.

Pretul petrolului Brent a scazut cu 34 centi si s-a stabilizat la 111.80 dolari pe baril, dupa ce pe parcursul zilei de luni atinsese maximul 114.50 dolari. Cresterea preturilor lui Brent a fost mai puternica, deoarece Europa este mai vulnerabila la intreruperile de aprovizionare cu petrol din Libia si din intreaga regiune.

Pretul petrolului din SUA a scazut 91 de centi pana la la 96.97 dolari pe baril, dupa alunecarea produsa in cursul zilei, ce a dus la cresterea pretului pe baril pana la 99.96 dolari.

Arabia Saudita pompeaza aproximativ 9 milioane de barili pe zi si are o capacitate de rezerva de aproximativ 3,5 milioane barili pe zi. "Sauditii se pare ca produc mai mult, dar pe partea de sustinere exista inca incertitudini cu privire la cat de mult revoltele populare din Africa si Orientul Mijlociu se vor raspandi si cat va fi intrerupta aprovizionarea cu petrol Libia ", a spus Chris Dillman, analist la Tradition Energy, Stamford , Connecticut