Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de tranzactionare de joi in scadere, dupa ce temerile legate de izbucnirea unui conflict in Arabia Saudita au inasprit perspectivele, impingand indicii sub nivelurile tehnice cheie.

Astfel, la sfarsitul sedintei de joi, indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 228,48 puncte sau 1,87%, ajungand la 11.984,61 puncte. Standard & Poor's 500, indicele celor mai reprezentative companii americane, a inchis in scadere cu 24,91 puncte sau 1,89 %, pana la 1.295,11 puncte, in timp ce Nasdaq Composite, indicele care monitorizeaza tendinta companiilor tehnologice, a inchis cu 50,70 puncte in scadere sau 1,84% pana la 2.701.02 puncte.

La Londra, titeiul Brent a fost cotat la 115.43 dolari pe baril, cu doi dolari in cerstere fata de ziua precedenta, iar la New York Mercantile Exchange, pretul petrolului a fost stabilit la 102.70 dolari/baril.

Analistii grupului austriac Erste sunt de parere ca pretul petrolului va ajunge la 150 dolari pe baril, preconizand ca inversarea trendului va avea loc in a doua jumatate a anului 2011. In scenariul pesimist, care prevede blocarea unor rute de transport, acestia estimeaza ca barilul de petrol va ajunge la 200 dolari.

"Evenimentele politice care au loc in unele tari arabe reprezinta cel mai important factor al instabilitatii. Deocamdata, acesta nu se reflecta inca pe deplin in preturi. Nu cred ca situatia se va stabiliza prea curand", precizeaza Ronald Stoferle, analist materii prime in cadrul Erste Group.

Economia globala s-ar putea confrunta cu o noua recesiune daca preturile petrolului vor ajunge la 140-150 de dolari pe baril, din cauza revoltelor din tarile arabe, a declarat joi economistul american Nouriel Roubini.

"In cazul in care criza din Orientul Mijlociu se agraveaza, iar pretul petrolului va atinge 140 - 150 dolari pe baril, atunci riscul de a ne confrunta cu o noua recesiune se va dubla", a declarat Roubini.

Politia saudita a tras focuri de arma in aer, in orasul majoritar siit Qatif, dupa ce demonstrantii au atacat fortele de ordine, potrivit unei declaratii a purtatorului de cuvant al Ministerului de Interne, citat de Reuters. Prin orasul Qatif trec importante conducte petroliere inspre portul petrolier Ras Tanura - cel mai mare din lume, cu o capacitate de 5 milioane de barili pe zi.