Pietele europene au incheiat saptamana cu scaderi semnificative, sectorul de asigurari fiind puternic afectat in urma distrugerilor provocate de cutremurul inregistrat in aceasta dimineata in largul coastelor Japoniei; cele mai mari companii de reasigurare la nivel mondial, Muenchener Rueckver AG si Swiss Reinsurance Co Ltd, au pierdut astazi 4.28%, respectiv 3.54%.

Cotatia petrolului de categoria Brent a scazut pe piata londoneza cu 1.72% pana la $113.45, realizand primul declin saptamanal din ultimele sapte saptamani dupa ce protestele anuntate in Arabia Saudita nu s-au materializat. Indicele preturilor de consum din Germania a inregistrat in luna februarie cel mai rapid ritm de crestere din ultimii doi ani. Rata anuala a inflatiei calculata folosind metoda Uniunii Europene a fost de 2.2%, o crestere de 10% fata de nivelul de 2% din ianuarie.

Conform anuntului oficiului de statistica, principala cauza a acestei evolutii a fost avansul inregistrat de costurile de energie. Obligatiunile Portugaliei si-au continuat astazi evolutiile negative in pofida anuntului masurilor de restrangeri bugetare ale autoritatilor, randamentul notelor la 5 ani atingand 7.92%, un nivel peste cel de 7.58% al notelor la 10 ani.