La Sibex, penultima sedinta a saptamanii a evidentiat mutarea interesului investitorilor pe scadenta iunie, in conditiile in care, vineri, scadenta martie se va incheia. Totusi, o parte a participantilor a speculat in continuare si pe termenul martie, astfel ca numarul total al contractelor s-a situat la ora 17:15 la nivelul de 3.700, cu o valoare de peste 16 milioane de lei.

Pe segmentul financiar sedinta a fost caracterizata de optimism, in contextul in care pietele bursiere europene au crescut. Astfel, desi pe piata suport actiunea SIF5 a dat semne de slabiciune, ca de altfel si indicele BET-FI, cotatiile futures ale SIF Oltenia au crescut la Sibex pentru toate scadentele. Cu o zi inainte de incheierea scadentei martie, investitorii au incheiat peste 900 de contracte pe acest termen, in raport cu care pretul crestea cu 1,09%.

Tot pentru martie, numarul pozitiilor deschise s-a redus concomitent cu cresterea sa pentru scadenta iunie, jucatorii continuand sa-si mute pozitiile. In raport cu aceasta, numarul contractelor a fost mai mare, cifrandu-se la 1.500, conform datelor de la ora 16:30, fapt care a confirmat ca orizontul investitional iunie a devenit deja tinta numarul unu a speculatorilor. Pentru iunie cotatia DESIF5 se aprecia puternic cu 3,44%. Cresteri de 3,08 si 2,42% se inregistrau si pentru septembrie si decembrie anul curent, pe fondul unui volum mai redus.

Pe segmentul indicilor, numarul contractelor pe scadentele martie si iunie a fost apropiat. Valoarea indicelui a crescut pentru ambele termene, in conditiile publicarii unor date pozitive in SUA pentru economie si piata muncii. De asemenea, indicii burselor europene au inregistrat aprecieri importante, ca de altfel si indicele DJIA in SUA, care crestea in debutul sedintei de la NYSE cu aproape 1%, pe fondul anuntarii noilor date din economie. Conform acestora, indicele preturilor de consum a crescut cu 0.5 % in februarie, cea mai mare crestere din iunie 2009 pana in prezent. In acelasi timp, numarul anualizat al cererilor de ajutor de somaj inregistrat la nivelul saptamanii precedente a scazut pana la 385 000. Specialistii estimau o scadere pana la 388.000. Nivelul publicat saptamana precedenta a fost de 401.000.

Pe piata Sibex, la ora 17.15 indicele DJIA crestea cu 70 puncte pe scadenta martie 2011, in timp ce pe scadenta iunie 2011 cotatia inregistra un avans de 80 puncte. Pe scadenta septembrie 2011 investitorii tranzactionau indicele la un pret cu 60 puncte mai scazut decat cel de la inchiderea sedintei precedente de tranzactionare. Si pe scadenta decembrie se inregistrau tranzactii, cotatia indicelui urcand cu 28 puncte. Numarul contractelor DEDJIA:RON era de peste 1.000 cu o ora si jumatate inaintea inchiderii.

Pe piata derivatelor Fondul Proprietatea, investitorii au fost prudenti, volumul fiind redus.

Raportat la scadenta martie, care se va incheia vineri, pretul se deprecia cu 0,03%, participantii preferand sa astepte inchiderea pozitiilor pe care le au, de catre CRC in ziua scadentei. Pentru iunie, pretul se afla pe scadere, pierzand 0,67%, tot pe un volum scazut.

Raportat la piata aurului, cotatia metalului galben a inregistrat o a doua zi de crestere la New York, aprecierea avand loc pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord precum si pe fondul crizei nucleare din Japonia.Pe piata sibiana, la ora 17:30 cotatia metalului pretios inregistra o depreciere de 4,3 dolari/uncie pe scadenta aprilie 2011.