Pietele europene au avansat astazi, intr-o sesiune in care moneda europeana a scazut in raport cu principalii parteneri comerciali iar obligatiunile guvernamentale ale tarilor zonei euro aflate in dificultate financiara au suferit scaderi severe.

Portugalia a fost astazi principala sursa de incertitudine pentru investitori, parlamentul tarii incepand astazi discutiile pe baza proiectului de buget de austeritate avansat de guvern. Ministerul de finante al Portugaliei a propus o politica de restrangeri bugetare care ar reduce deficitul bugetar actual al tarii cu 4.5% in perioada 2011- 2013.

Tot in aceasta saptamana oficialii portughezi au estimat ca economia tarii va suferi in 2011 o scadere de 0.9%, datorita scaderii investitiilor si a cheltuielilor guvernamentale. Randamentul obligatiunilor portugheze la 10 ani a fost astazi cu 4.34% mai mare decat cel al notelor germane similare, apropiindu-se de maximul de 4.83% inregistrat in noiembrie 2010 intr-o sesiune in care Banca Centrala Europeana a evitat sa intervina pe piata de capital prin achizitionarea de obligatiuni pentru limitarea cresterii randamentelor.