Bursele europene au deschis in usoara scadere sedinta de joi, dupa reaparitia temerilor cu privire la criza datoriilor ca urmare a situatiei din Portugalia, potrivit AFP.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra pierdea 0,09% dupa primele tranzactii ale zilei, la 5.790,87 puncte, o scadere similara inregistrand si indicele DAX jucat la Bursa din Frankfurt, care a ajuns la 6.798,08 puncte. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 scadea cu 0,34%, pana la 3.900,24 puncte.

Premierul portughez Jose Socrates si-a prezentat miercuri demisia, dupa ce Parlamentul a respins masurile de austeritate propuse de guvern. El a avertizat ca o eventuala criza politica ar avea "consecinte dezastruoase" pentru tara.

"Criza politica din acest moment, va avea consecinte grave asupra increderii de care Portugalia are nevoie pe pietele financiare. Astazi, toate partidele de opozitie au respins masurile propuse de guvern, pentru a evita un ajutor strain pentru Portugalia", a spus Socrates, a carui demisie vine in ajunul summit-ului UE, legat de raspunsul Uniunii la criza datoriilor.

Miercuri, opozitia a votat la unison respingerea noului program de austeritate, care, in ochii guvernul ar trebui sa garanteze reducerea deficitului public la 2% din PIB pana in 2013 si sa evite recurgerea la un ajutor extern.

"Respingerea acestui plan va agrava conditiile financiare ale tarii si va crea probleme suplimentare, pe care ma indoiesc ca le putem depasi singuri", a avertizat in timpul dezbaterii parlamentare ministrul de finante Fernando Teixeira dos Santos.