Pietele europene au inregistrat astazi cresteri importante, in pofida stirilor politice si macroeconomice negative, sectoarele auto, de retail si minier numarandu-se printre principalele surse ale aprecierilor de astazi ale indicilor occidentali. Moneda unica europeana s-a apreciat in fata principalilor parteneri comerciali, investitorii nereactionand semnificativ la iminenta unei crize financiare in Portugalia.

Primul ministru al Portugaliei a demisionat dupa ce opozitia a respins in parlament propunerea de buget de austeritate a guvernului. Oficialitatile au declarat in continuare ca nu va fi necesar sa recurga la fondurile europene, dar surse citate de Bloomberg News au indicat ca tara ar putea necesita un ajutor financiar de 50-70 miliarde de euro conform unor calcule preliminare.

Conditiile de finantare ale Portugaliei au fost inrautatite astazi de scaderea de catre Fitch a rating-ului pentru creditul pe termen lung de la A+ la A- iar al celui pentru rating-ul pe termen scurt de la F1 la F2, ambele cu perspectiva negativa. Randamentul notelor la 10 ani ale Portugaliei a avansat astazi pana la 7.66%.