La Sibex, cea de-a doua sedinta a saptamanii a adus o directie preponderent descendenta, cotatiile futures ale DESIF5 si Dow Jones inregistrand scaderi pe toate scadentele. De asemenea, si leul a avut o sedinta de scadere in raport cu euro. Aceasta tendinta negativa a cotatiilor derivatelor a venit pe fondul influentelor pietelor externe, bursele europene depreciindu-se dupa ce Dow Jones a inchis in scadere sedinta de luni iar marti cei mai importanti indici din Asia s-au depreciat.

In acest context, investitorii au incheiat, pana la ora 17:30, un numar de 3.400 contracte, cu o valoare de 18,5 milioane de lei.

Pe segmentul derivatelor valutare, moneda unica si-a continuat cursa de recuperare inceputa luni si a avut din nou o evolutie pe plus fata de leu. Cursul de referinta afisat de BNR a crescut cu doi bani pana la nivelul de 4,1276 lei, avansul inregistrat de moneda nationala saptamana trecuta injumatatindu-se in doua zile. Aceeasi tendinta a fost urmata si pe piata Sibex, cotatia euro castigand 1,15 bani pe scadenta iunie si cate 2,40 si 1,45 bani pentru septembrie si decembrie, conform preturilor de la ora 17:30. Numarul contractelor EUR/RON nu a mai fost insa la fel de ridicat ca in momentele de scadere a cotatiei monedei unice, semn ca participantii privesc cu destula prudenta aceasta revenire.

Segmentul financiar a furnizat liderul de lichiditate al sedintei, acesta fiind derivatul pe actiunile SIF5. La ora 17:30 volumul inregistrat pe acest simbol era de circa 2.100 de contracte, cele mai multe realizate pe scadenta iunie. Desi ziua s-a deschis cu cresteri pentru derivatul pe actiunile SIF Oltenia, acestea nu au rezistat, scaderile aparand in jurul orei 11:00, ele accentuandu-se apoi pe parcurs. La ora 17:30 cotatia DESIF5 iunie scadea cu 0,55%. Pentru scadentele septembrie si decembrie se observau scaderi de 1,12 si 0,52% ale DESIF5.

Pe segmentul indicilor, numarul contractelor a crescut fata de prima zi a saptamanii, pe fondul unei sedinte rosii. La ora 17:30 se puteau observa peste 1000 de contracte precum si scaderi in raport cu toate termenele tranzactionate. Estimarile speculatorilor Sibex au fost confirmate de deschiderea pe minus de la NYSE unde investitorii au reactionat la anuntarea scaderii indicelui care arata increderea investitorilor. Aceasta s-a depreciat cu mai mult decat era asteptat, scazand la 63,4 puncte de la un nivel de 72 cat a fost in februarie, in timp ce previziunile indicau o scadere pana la 65,4. Scaderea a dus la incheierea a cinci luni consecutive de crestere si a readus ingrijorarile privind capacitatea consumatorilor de a cheltui in urmatoarele luni. Ca urmare, si cotatiile DEDJIA_RON de la Sibex se aflau in scadere, pierzand 21 de puncte pe scadenta iunie, 65 puncte pe scadenta septembrie si 42 puncte pe cea din decembrie, conform datelor de la 17:30.

Pe segmentul derivatelor pe petrol, barilul a fost estimat la 103,1 dolari, in scadere cu 1,8 dolari fata de cotatia anterioara. Pe piata aurului, metalul pretios crestea cu 6,5 dolari pe termen scurt si pierdea 2,6 dolari pe scadenta iunie.