DIICOT ancheteaza zece cazuri privind piata de capital, cele mai multe vizand tranzactii suspecte realizate pe piata Rasdaq, a declarat joi Liviu Ungureanu, comisar sef in IGP, la o dezbatere privind statutul Rasdaq, citat de Mediafax.

"Trebuie sa avem in vedere protectia investitorilor deoarece plecand de aici apar si cazurile anchetelor pe care le desfasuram. DIICOT are in prezent zece cazuri, iar peste jumatate sunt tranzactii suspecte pe piata Rasdaq. Avem nevoie de o clarificare a statutului pietei Rasdaq (daca este reglementata sau nu -n.r.) pentru ca nu jucam cu viata nimanui", a spus Liviu Ungureanu.

El a precizat ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a solicitat de mai multe ori Comisiei Nationale a Valorilor Imobiliare (CNVM) sa reglementeze statutul pietei Rasdaq, insa Comisia nu a luat nicio decizie.

"Pana la urma tot noi (DIICOT - n.r.) suntem injurati de investitori pentru ca unele dosare ajung sau nu in instanta. Daca dumneavoastra din domeniu aveti dubii, noua ce ne puteti cere?", a spus Ungureanu.

Comisarul a mai aratat ca in unele cazuri DIICOT a fost nevoit sa ceara clarificari de la CNVM daca tranzactiile anchetate puteau fi incadrate drept manipulare a pietei sau tranzactii pe baza de informatii privilegiate.

"Haideti sa ne unim odata sa stabilim ceva. Putem incepe cu statutul pietei Rasdaq. Cu cat noi vom fi mai bine pregatiti, cu atat CNVM va avea mai putin stres", a spus reprezentatntul DIICOT.

Comisarul considera ca trebuie aplicat acelasi tratament pentru toti investitorii, indiferent daca acestia tranzactioneaza pe o piata reglementata sau pe alt sistem bursier.