Pretul petrolului a scazut luni, dupa ce oficialii din Arabia Saudita au reafirmat ca acest stat isi poate majora productia de titei in caz de nevoie si pe fondul perspectivelor cu privire la un acord de pace in Libia, potrivit Reuters. Petrolul Brent cu livrare in luna mai era cotat, la ora 9:00 GMT, la 126,05 dolari pe baril, cu 60 centi mai putin de cat vineri, dupa ce a atins un minim de 125,54 dolari/baril.

Pretul petrolului Brent a crescut vineri cu mai mult de patru dolari, la 126,65 dolari/baril, acesta fiind cel mai mare nivel din ultimele 32 de luni.

"Este o usoara corectie, dupa cresterea importanta de vineri. Preturile la petrol au atins valori care nu mai sunt justificate - sunt influentate de temerile cu privire la aprovizionare, nu de fapte", a spus Carsten Fritsch, analist la Commerzbank.

In ceea ce priveste comentariile oficialilor sauditi de la finele saptamanii trecute, care au aratat ca Arabia Saudita poate produce 12,5 milioane de barili pe zi in caz de nevoie, el a spus ca acest lucru arata ca statul arab inca detine o capacitate de productie disponibila destul de mare.

Presedintele sud-african Jacob Zuma a declarat ca Muammar Gaddafi a acceptat o "foaie de parcurs" pentru incetarea conflictului din Libia, inclusiv o incetare imediata a focului, insa un reprezentat al rebelilor a aratat ca acest plan va functiona daca Gaddafi va pleca de la putere.

Carsten Fritsch, analist la Commerzbank, este sceptic in ceea ce priveste un acord de pace. "Am vazut astfel de planuri de pace si inainte - cu cateva saptamani in urma am avut planul Venezuelei. Daca Gaddafi nu renunta la putere, cred ca exista o disponibilitate redusa pentru discutii din partea rebelilor", a spus el.

Conflictul din Libia a dus la reducerea cu 80% a productiei de petrol din statul nord african, acest lucru avand impact mai ales asupra pretului titeiului Brent, de referinta pentru piata europeana.