La Sibex, in penultima sedinta a saptamanii, s-a remarcat din nou segmentul spot, intensitatea schimburilor cu actiunile Sibex concretizandu-se in cel mai bun volum de transfer pe aceste titluri de la inceputul anului. Participantii au tranzactionat 1,38 milioane de actiuni SBX reprezentand 4,14% din capitalul social al Sibex. Tranzactiile au fost realizate la preturi intre 1,52 si 1,7 lei/actiune, cotatia inchizand la 1,65 lei, in scadere cu 2 bani. Valoarea tranzactiilor a fost de 2,29 milioane de lei.

"Este pentru a doua in acesta saptamana cand actiunile Sibex atrag un volum semnificativ, investitorii aratandu-se din ce in ce mai interesati de titlurile bursei sibiene ca afect al planurilor ambitioase ale companiei de a ajunge la o valoare de minim 50 de milioane de euro in urmatorii 5 ani", crede un broker.

Pe segmentul derivatelor, dupa cresterile de miercuri, cotatiile au revenit pe scadere, influentate direct de evolutie de pe bursele europene. Odata cu aparitia acestora s-a inregistrat si o usoara crestere a intensitatii la tranzactionare. Astfel, la ora 17:30 se observau peste 3.000 de contracte o valoare de 15,2 milioane de lei.

Segmentul financiar, a atras cea mai mare cota de lichiditate, DESIF5 fiind lider in topul instrumentelor tranzactionate cu 1900 de contracte realizate pana la ora 17.30. S-au consemnat tranzactii pe toate cele patru scadente disponibile, termenul scurt (iunie), fiind preferat de investitori. Pentru aceasta, pana inspre ora pranzului, cotatiile au evoluat nehotarat, observandu-se mai multe schimbari de directie plus/minus. Apoi, dupa ora 12:00 directie descendenta s-a impus, corectiile adancindu-se in partea a doua a zilei. La ora 17:30 cotatia DESIF5 iunie valora 1,6398 lei, in scadere cu 0,97%. Pentru iunie DESIF5 pierdeau 0,982% iar pentru finalul anului curent 1,82%. In raport cu cea mai indepartata scadenta, anume martie 2012 se observa o scadere de 1,93%.

Simbolul DEDJIA_RON a fost preferat pentru aproape 1.000 de contracte realizate pana la ora 17:30. Cotatiile futures de la Sibex ale celui mai urmarit indice de pe mapamond scadeau pentru toate scadentele tranzactionate, in ton cu evolutia de pe piata din SUA. Unul dintre principalele motive ale directiei negative a Dow Jones de la deschiderea NYSE a fost raportarea cresterii numarului cererilor de ajutor de somaj din SUA peste nivelul asteptat/estimat de specialisti, care mizau pe o scadere.

Departamentul Muncii a raportat un numar de 412.000 de persoane care au aplicat pentru ajutor de somaj saptamana precedenta, nivelul prognozat fiind de 379.000 iar cel anterior de 385.000. In aceste conditii, la ora mentionata, indicele DJIA se deprecia cu 45 puncte pe scadenta iunie in timp ce pe scadenta septembrie cotatia indicelui afisa un minus de 101 puncte fata de pretul de inchidere al sedintei precedente. Investitorii tranzactionau indicele si pe scadenta decembrie 2011 cotatia pe acestea indicand o scadere de 101 puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare, leul s-a intarit fata de euro, aceeasi directie fiind ilustrata si de oficialul anuntat de BNR care a publicat un curs de 4,1021 lei/euro, in scadere cu 1,19 bani. La Sibex, cotatiile euro au avut o depreciere mai moderata, observandu-se scaderi de doar 0,04 si 0,1 5 pentru iunie si septembrie si usor mai accentuat de 0,24% pentru decembrie.

Au mai fost tranzactionate si derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, cotatia pe iunie pierzand 0,95%, pe un volum de 62 contracte.

In aria derivatelor pe aur, pretul unciei a continuat sa creasca observandu-se aprecieri de 7,6 dolari pe scadenta aprilie in timp ce pe scadenta iunie cotatia metalului pretios indica un plus de 2,2 dolari fata de pretul de la inchiderea de miercuri.

S-au mai remarcat si tranzactiile de pe segmentul optiunilor binare unde au fost realizate 15 contracte EUR/RON_CW.¬