La Sibex, a treia sedinta a saptamanii a adus cresteri importante pentru cele mai lichide produse derivate, anume contractul futures pe actiunile SIF5, respectiv cel pe indicele Dow Jones Industrial Average. Oportunitatile la cumparare s-au datorat in special influentei pozitive exercitate de evolutia ascendenta a burselor europene precum si stirilor pozitive din SUA unde, la deschiderea de miercuri cotatiile actiunilor s-au apreciat puternic.

Indicii americani acumulau, la inceputul sesiunii Bursei din New York, mai bine de un procent, dupa anuntarea unei serii de castiguri solide ale companiilor reprezentative, situatie care a creat perspective optimiste cu privire la redresarea economica a Americii. In acest context favorabil, cotatiile derivatelor de la Sibex au crescut iar lichiditatea pietei s-a imbunatatit. Astfel, la ora 17:15 numarul contractelor incheiate era de 4.200 cu o valoare de 21 milioane de lei, aceste totaluri avand posibilitatea sa creasca pana la ora inchiderii.

Pe segmentul indicilor, investitorii au putut obtine castiguri importante pentru o singura sedinta, raportat la toate scadentele tranzactionate. Conform datelor de la ora 17:15 numarul contractelor DEDJIA_RON era de aproape 1.300, cele mai multe pe scadenta iunie. Participantii au tranzactionat in contextul in care indicii burselor din Europa au inregistrat aprecieri importante, ca de altfel si cotatia futures a indicelui DJIA din SUA care, in jurul orei 16:00 (ora Romaniei) se situa la un nivel de +145 puncte. Bursele din intreaga lume au crescut pe fondul rezultatelor financiare bune raportate de marile companii din SUA, Banca de investitii Goldman Sachs Inc., companiile Intel si IBM raportand rezultate care au depasit estimarile specialistilor. De asemenea erau asteptate in cursul zilei si rezultatele financiare ale altor companii precum AT&T, Apple si American Express.

Pe piata Sibex, la ora 17:15 indicele DJIA crestea cu 245 puncte pe scadenta iunie 2011, apreciere corespunzatoare unui randament la cumparare de 40,8%. Pe scadenta septembrie cotatia Dow Jones afisa un avans de 189 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011, indicele inregistrand un plus de 190 puncte Pe scadenta martie 2012 investitorii tranzactionau indicele american la un pret ce afisa un plus de 244 puncte.

Si cumparatorii contractului DESIF5 au beneficiat din plin de directia ascendenta, obtinand randamente importante. Lichiditatea pe derivatul in discutie a fost cea mai ridicata dintre toate produsele, la ora 17,15 observandu-se circa 2800 de contracte echivaland cu rularea a 2,8 milioane de actiuni SIF5. Pe scadenta iunie a fost tranzactionata cea mai mare parte a acestora, pe fondul unei cresteri cu 2,63% a cotatiei. Pentru septembrie DESIF5 castiga 2,11% iar pentru finalul anului (decembrie) 1,73%.

In ceea ce priveste cotatia aurului, miza a fost pusa pe aprecieri. Ca urmare, la ora 17:15 metalul pretios avansa cu 8,6 dolari pe scadenta aprilie 2011, in timp ce pe scadenta iunie 2011 inregistra o crestere de 8,1 dolari. Cotatia aurului a crescut la New York si Londra peste valoarea de 1.500 dolari/uncie la New York, in conditiile in care investitorii cauta un plasament alternativ pe fondul deprecierii monedei americane dar si a accelerari inflatiei.

In cea ce priveste derivatele valutare, imbunatatirea perceptiilor investitorilor straini privind evolutia economiei Romaniei in anii ce urmeaza a dus la o apreciere a leului fata de moneda unica europeana, atat pe piata interbancara cat si pe cea a derivatelor, pe aceasta din urma tendinta de acumulare dominand in cea mai mare parte a timpului.

"Apropierea puternica a cursului futures fata de cel de referinta afisat de BNR ar putea insemna un optimism al investitorilor la termen privind evolutia cursului pe piuata interbancara", crede un broker. Cu toate acestea, dupa ora 16:30, moneda unica a revenit pe crestere usoara la Sibex, astfel ca la ora 17:15 euro castiga 0,11 bani pentru iunie si 0,37 bani pentru septembrie.¬