Pretul aurului a atins vineri un nou nivel record, de 1.512,47 dolari pe uncie, pe fondul deprecierii dolarului si a temerilor cu privire la datoriile suverane, potrivit Bloomberg. Totodata, pretul argintului a avansat la nivelul maxim al ultimilor 31 de ani.

Pe piata spot din Seul, pretul aurului a atins nivelul de 1.512,47 dolari pe uncie, insa ulterior pretul uniciei de aur a revenit la pragul de 1.510 dolari. Joi, pretul aurului cu livrare in luna iunie a atins nivelul de 1.509,60 dolari pe piata din New York. Pretul unciei de aur a atins maxime istorice de zece de la inceputul acestei luni.

"Deprecierea dolarului are cea mai mare influenta asupra aurului in acest moment. Piata este tot mai nelinistita acum pentru ca exista temeri legate de datoriile de stat din SUA, pe langa cele din Europa, si probleme din Orientul Mijlociu, care cresc cererea pentru aur ca activ de siguranta", a declarat Chae Un Soo, trader la Korea Exchange Bank Futures.

Pretul spot al argintului a urcat vineri cu pana la 0,6%, la 46,86 dolari pe uncie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 1980 si pana in prezent. Metalul pretios s-a apreciat cu 9% in aceasta saptamana.

Dolarul s-a depreciat joi pana la cel mai redus nivel din august 2008 in raport cu un cos de sase valute de referinta, in urma speculatiilor ca Federal Reserve va mentine dobanzile la niveluri scazute.​