Adunarea Generala a Actionarilor Transgaz nu a aprobat distribuirea sub forma de dividende a 90% din profitul transportorului de gaze, actionarii sustinand ca acest lucru ar periclita programul de investitii al companiei.

Intr-o notificare transmisa BVB, actionarii arata ca, potrivit Raportului administratorilor Transgaz, agentia de rating Standard & Poor's a considerat ca ratingul companiei ar putea fi pus sub presiune in situatia in care s-ar diminua sprijinul statului in ceea ce priveste angajamentele financiare legate de proiectul Nabucco, s-ar mentine si dupa anul 2010 obligatia de plata a dividendelor la nivelul a 90% din profitul net al societatii sau Transgaz nu va avea capacitatea de a executa sau va executa cu intarziere programul sau de investitii obligatorii.

De asemenea, in conditiile in care finantarea proiectului Nabucco trebuie asigurata prin fonduri proprii sau din credite, Transgaz nu si-ar putea onora obligatiile, in conditiile in care compania se confrunta cu un deficit de finantare substantial.

Astfel, AGA a solicitat conducerii administrative a Transgaz sa clarifice aceste aspecte si sa reanalizeze propunerea de repartizare a profitului net aferent exercitiului financiar al anului 2010 pentru asigurarea surselor proprii de finantare a proiectelor in care societatea este implicata si pentru care Romania are deja semnate acorduri de participare.

Potrivit ZF, Ministerul Economiei va propune o derogare de la prevederile legii pentru a oferi companiei posibilitatea sa pastreze mai multi bani pentru investitiile programate pentru anul acesta si anul viitor.

Conducerea Transgaz a propus pentru acest an distribuirea unui dividend de 28,77 lei/actiune, adica o suma totala de 338 milioane de lei.

Ministerul Economiei este actionarul majoritar al Trangaz, cu 73,5% din actiuni, in vreme ce Fondul Proprietatea detine 15% din actiuni.