La Bursa din Sibiu, luna mai a debutat cu o lichiditate in crestere, pe fondul revenirii la tranzactionare a derivatului pe actiunile SIF Oltenia. In acelasi timp, intensitatea a fost amplificata si de evolutia derivatelor pe Dow Jones, care au evoluat pe plus, pe o directie corelata cu piata futures din SUA. In acest context, pana la ora 17:30, au fost incheiate peste 2.300 de contracte din 540 de tranzactii cu o valoare de circa 13 milioane de lei.

La revenirea dupa suspendare, DESIF5 si-a recapatat rapid statutul de lider de lichiditate la Sibex, cu peste 1.100 de contracte. Pe scadenta iunie, cotatia DESIF5 se deprecia cu 3,99 bani si valora 1,59 lei/actiune. Tendinta descendenta s-a impus desi in prima ora a sesiunii DESIF5 evoluase pe plus. Pentru septembrie DESIF5 valora 1,6677 lei, in scadere cu 1,74 bani iar finalul acestui an 1,68 lei, in minus cu 6,01 bani.

Daca pentru DESIF5 in prim plan au fost vanzatorii pe derivatul pe Dow Jones, denominat in lei, cumparatorii au fost castigatorii zilei. Derivatul pe cel mai urmarit indice din lume a atras, pana la ora 17:15 un numar de peste 700 de contracte. Pe piata din SUA, actiunile au crescut la deschidere dupa ce presedintele Barack Obama a anuntat ca Osama bin Laden, liderul Al Qaeda a fost ucis de armata SUA. La Sibex, cotatiile DEDJIA_RON cresteau, la ora 17:30 pentru toate scadentele disponibile. Pe scadenta iunie 2011, cotatia crestea cu 56 puncte, in timp ce pe scadenta septembrie 2011 cotatia inregistra un plus de 52 puncte. La aceeasi ora se inregistrau tranzactii si pe scadenta decembrie 2011, cotatia indicelui afisand un castig 114 puncte. Pentru martie 2012 se observa o crestere cifrata la 114 puncte.

Pentru a doua sedinta la rand a iesit in evidenta interesul participantilor pe derivatele Fondul Proprietatea cu 358 de contracte incheiate, pana la ora 17:30. Evolutia a fost din nou una pe scadere pe termen scurt, dar nu la fel de agresiva ca in sedinta anterioara cand deprecierea a atins chiar si 6%. La ora mentionata DEFPR iunie scadea cu 3,38%. Interesul in revenire pentru DEFPR a venit dupa ce Ministerul Finantelor a anuntat saptamana trecuta posibilitatea transferului a cinci miliarde de actiuni Fondul Proprietatea persoanelor care detin titluri de despagubire si care au facut optiunea pentru conversia acestora in actiuni.