Pietele europene au inceput saptamana cu o sesiune de scaderi modeste, sarbatorile din SUA si Marea Britanie aducand o scadere a activitatii investitionale. Moneda unica europeana a pierdut teren fata de dolar, fiind afectata de incertitudinile legate de asigurarea finantarii pe termen mediu a datoriei publice a Greciei.

Conform declaratiilor lui Lorenzo Bini Smaghi, membru a comitetului director al Bancii Centrale Europene, Grecia ar putea necesita imprumuturi in valoare de 60- 70 de miliarde de euro pana la finalul anului viitor. Printre variantele avute in vedere se numara vanzarea de active de catre guvernul elen si acordarea unui nou imprumut de catre tarile Uniunii si FMI.

Acesta ar fi insa conditionat de implementarea masurilor de austeritate propuse de guvernul Greciei si respinse de opozitie. Oficialitatile europene trebuie sa finalizeze un plan de asigurare a finantarii Greciei pentru urmatoarele 12 luni pentru a permite FMI sa contribuie la urmatoarea transa a imprumutului, in caz contrar regulamentul organizatiei nepermitand acordarea sumei planificate pentru luna iunie.