Actiunile numarului unu mondial pe piata telefoanelor mobile, finlandezii de la Nokia, si-au continuat deprecierea puternica miercuri, dupa ce au pierdut peste 17% in ziua precedenta, in urma unui avertisment legat de rezultatele financiare care a ingrijorat investitorii, relateaza AFP.

La sfarsitul diminetii, titlurile Nokia scadeau cu 7,6%, la 4,39 euro pe Bursa din Helsinki, atingand cel mai scazut nivel din ianuarie 1998.

Marti, actiunile gigantului finlandez au fost practic masacrate dupa ce Nokia a anuntat ca rezultatele pentru trimestrul II vor fi "substantial" inferioare previziunilor initiale si ca nu mai este in masura sa ofere o previziune anuala: cotatia a scazut cu 17,53% intr-o singura sedinta.

Valul vestilor proaste a continuat miercuri. Banca Goldman Sachs si cabinetul Bernstein Research au redus recomandarile pentru actiunile Nokia, Bernstein modificand previziunea cursului de la 5,50 euro la 3,00 euro, potrivit Dow Jones Newswires.

Prinsa pe picior gresit de avansul luat de americanii de la Apple si Google in domeniul telefoniei mobile de varf, Nokia a trecut prin numeroase dificultati in ultimii doi ani: concedieri, un declin rapid al cotei de piata si rezultate mediocre.

Pentru a-si reveni din acest déclin, Nokia a anuntat in februarie o alianta cu Microsoft, dar primul telefon comun nu va vedea lumina zilei inainte de finele acestui an si perioada de tranzitie ingrijoreaza expertii.

Nokia urmeaza sa publice rezultatele aferente trimestrului II in 21 iulie.