Prima zi de tranzactionare din luna iunie s-a remarca la Bursa din Sibiu prin generarea unui volum de transfer ridicat pe segmentul derivatelor, iar pana la ora 17:30 numarul contractelor incheiate era de 7.200, cu o valoare de 65 milioane de lei. Aceasta lichiditatea s-a datorat in special tranzactiilor realizate pe derivatele pe indicele Dow Jones si cursul euro/dolar. Investitorii au fost optimisti in cea mai mare parte a timpului dar, dupa ora 16:00, preturile au inceput sa revina catre minimele zilei, dupa publicarea stirilor negative privind piata muncii din SUA.

Pe segmentul derivatelor valutare perechea EUR/USD, tranzactionata in lei a atins un nou record de lichiditate de la lansarea sa din luna aprilie. Jucatorii, din ce in ce mai multi la numar, au incheiat, pana la ora 17.30 un numar de peste 2200 contracte pe simbolul EUR/USD_RON (aproximativ 8 milioane de euro), speculand pe aprecierea monedei europene fata de cea americana. In ultimele doua sedinte euro a castigat teren fata de dolar in conditiile in care se profileaza gasirea unor solutii favorabile pentru rezolvarea problemelor Greciei. La ora 17:30 paritatea euro/dolar era tranzactionata la un pret de 1,4420 observandu-se o crestere de 0,51% a monedei europene.

"Este evident ca, pe zi ce trece, speculatorii interesati de paritate intra pe piata Sibex, unde au conditii mult mai avantajoase fata de alte piete, datorita cadrului reglementat si lichiditatii asigurare de Market-Maker", a explicat un broker.

Si lichiditatea de pe segmentul indici s-a mentinut la nivel ridicat, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate pana cu o ora si jumatate inaintea inchiderii fiind de 2247. Cotatiile de la Sibex ale celui mai urmarit indice din lume s-au aflat plus de la deschidere si pana la ora 17:00 cand au trecut in teritoriu negativ, fluctuatiile amplificand interesul speculatorilor.

Semnalele pentru scaderea cotatiilor au fost date de piata futures din SUA, unde cotatiile indicilor s-au "scufundat" dupa publicarea datelor din piata muncii, semnalizand o deschidere negativa la NYSE. Angajatorii privati din SUA, cu exceptia sectorului agricol, au adaugat in mai doar 38.000 de locuri de munca, cu mult sub asteptarile specialistilor care prognozau mentinerea la un nivel de 177.000. Nivelul publicat miercuri de ADP Employer Services este cel mai mic din septembrie 2010. Ca urmare, deschiderea de pe Wall-Street a fost una pe minus, Dow Jones pierzand, la o ora de la prima tranzactie, 117 puncte. In acelasi timp, la Sibex, cotatiile futures ale DEDJIA_RON au intrat destul de puternic pe minus. Astfel, la ora 17:30 cotatia pentru scadenta din aceasta luna pierdea 58 puncte, in timp ce pentru septembrie se observa o depreciere de 42 puncte. Pentru finalul anului cotatia indicelui pierdea 90 de puncte.

In sectorul futures pe actiuni, derivatele pe actiunile SIF5 au fost cele mai tranzactionate cu 2337 contracte. De-a lungul zilei evolutia cotatiilor a fost una corelata cu cea din piata suport unde SIF Oltenia a inchis pe plus cu 1,34%. Cu toate acestea, scaderile din SUA s-au reflectat imediat si in estimarile investitorilor pentru aceste titluri, astfel ca la ora 17:30 aprecierea pe scadenta iunie era foarte modesta, de doar 0,11 %, in timp ce pe septembrie pretul trecuse pe minus, cu o scadere de 0,46%.

Revenirea pe plus a cotatie actiunii Fondul Proprietatea pe piata spot a readus optimismul si la Sibex unde derivatele pe aceleasi titluri au crescut cu 2,5% pe scadenta iunie si cu 4,16% pe septembrie, conform datelor de la ora 17,30. De asemenea, numarul contractelor a crescut ajungand la peste 300.

S-au inregistrat tranzactii si pe segmentul derivatelor pe aur, unde uncia evolua mai degraba nehotarat, avand o apreciere modesta de 0,06% la ora 17:30. In opinia analistilor, aurul ar putea sa scada la New York pentru a doua zi la rand, posibilitatea rezolvarii favorabile a crizei datoriilor din Grecia diminuand cerea de aur ca plasament alternativ.