La Sibex, saptamana a debutat cu o lichiditate in scadere, in conditiile in care amplitudinea variatiilor cotatiilor futures a fost destul de scazuta. In ceea ce priveste preturile, directia acestora a fost mixta, in functie de produs, neexistand o evolutie intr-un singur sens. La ora 17:15, numarul contractelor incheiate era de 2.100, cu o valoare de peste 22 milioane de lei. Ca de obicei, dupa deschiderea NYSE, ritmul tranzactiilor s-a imbunatatit. Desi spread-urile pe euro/dolar, aur si Dow Jones au continuat sa fie reduse, investitorii au fost totusi mai prudenti comparativ cu sedintele precedente.

Pe segmentul indicilor s-a inregistrat cea mai mare intensitate la tranzactionare, participantii speculand evolutia pe minus a cotatiilor Dow Jones, pe toate scadentele. Investitorii tranzactionau in contextul in care futures-ul din SUA indica scaderi, in timp ce, in Europa, indicii reprezentativi din Germania si Franta inregistrau tot o evolutie pe minus. De asemenea, si pe Wall-Street, deschiderea indica o directie descendenta. La Sibex, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate pana la ora 17:15 era de aproape 1.500. Pe scadenta iunie, cotatia futures a indicelui pierdea 82 puncte, corectia accentuandu-se dupa deschiderea de pe Wall-Street, in timp ce pentru septembrie scaderea era de 42 puncte. Pentru finalul anului (scadenta decembrie) Dow Jones se deprecia cu 38 iar pentru martie 2012 cu 195 puncte, pe un volum mic.

Pe segmentul derivatelor valutare, jucatorii s-au aratat interesati de evolutia paritatii euro/dolar, realizand tranzactii pe scadenta septembrie 2011, devenita orizont investitional scurt dupa ce vineri a fost ultima zi cand s-a putut tranzactiona pe scadenta iunie a acestui produs. Luni, CRC a comunicat pretul de inchidere a pozitiilor deschise pentru contractul EUR/USD_RON IUN11, acesta fiind de 1,4622 dolari/euro. Respectivele pozitiile vor fi inchise de CRC dupa incheierea sedintei.

Pentru scadenta septembrie numarul contractelor EUR/USD_RON era de peste 100 iar pretul de 1,45620 dolari pentru o moneda unica, aceasta castigand 0,20%, dupa cum indicau datele de la ora 17:15. Aprecierea a fost si mai puternica in prima parte a sedintei. Pe pietele externe, euro si-a continuat aprecierea fata de moneda americana atingand maximul ultimei luni fata de aceasta, pe fondul "pariurilor" ca Uniunea Europeana isi va reitera intentia se a acorda un nou pachet de ajutor pentru Grecia. De asemenea, indicele dolarului a cazut la minimul ultimei luni, speculatiile ca Rezerva Federala Americana isi va continua politica monetara de acomodare, pentru a sprijini cresterea economica, fiind principale cauza.

In conditiile in care dolarul se deprecia, aurul avea o evolutie pe plus, stiut fiind ca moneda americana evolueaza, de regula, in sens invers fata de metalul pretios. La Sibex, cotatia unciei de aur crestea cu 10,9 dolari, numarul contractelor fiind de 149, conform datelor de la 17:15.

In sectorul derivatelor pe actiuni, simbolul DESIF5 a fost cel mai lichid, cu 336 contracte incheiate pana la ora mentionata. Cotatia pe scadenta iunie, cea mai lichida, a evoluat mixt si cu variatii destul de reduse. Pe piata suport actiunea SIF Oltenia a inchis cu un plus de 1,07%. La Sibex DESIF5 castiga doar 0,01% pe scadenta iunie. In schimb, pe scadentele septembrie si decembrie se observau scaderi de 0,07 si 0,13%. Pe scadenta martie 2012 DESIF5 castiga de 1,18%, pe un volum redus.