Pietele europene de capital au inceput saptamana cu evolutii predominant pozitive, dupa o sesiune cu volatilitate relativ redusa in pofida evolutiilor negative legate de asteptarile privind solutionarea dificultatilor financiare ale Greciei. Sectoarele de sanatate, financiar si de utilitati au inregistrat evolutii pozitive, in timp ce sectoarele minier si energetic au suferit scaderi.

Situatia financiara a Greciei continua sa se afle in centrul atentiei pentru investitori, conflictul dintre oficialitatile germane si Banca Centrala Europeana privind criteriile de acordare a unui nou imprumut pentru Grecia reflectanduse negativ si asupra celorlalte tari din sudul Europei.

Principala consecinta a incertitudinilor privind finantarea datoriei publice a Greciei s-a manifestat prin reducerea rating-ului pentru bondurile elene.

Astfel, agentia Standard & Poor's si-a redus rating-ul pentru creditul Greciei de la B la CCC, cel mai redus nivel deasupra celui 'default', estimand ca exista in prezent o probabilitate semnificativa de intrare in imposibilitate de plata.

Decizia vine dupa ce Moody's a redus anterior rating-ul Greciei la CC. Nivelul CDS-urilor pentru obligatiunile Greciei, Irlandei si Portugaliei au avansat astazi la niveluri record, iar aversiunea pentru risc a investitorilor ar putea afecta negativ vanzarile de maine de obligatiuni ale Italiei si Spaniei.