La Sibex, in cea de-a doua sedinta a saptamanii, investitorii au tranzactionat intr-un context dominat de scaderi, directie corelata cu evolutia burselor europene si cu semnale de pe piata futures din SUA, confirmate de deschiderea de la NYSE. Ingrijorarile privind criza datoriilor din Europa si datele economice din SUA au fost principalele motive care au determinat aparitia pesimismului pe pietele financiare.

Mai mult, agentia de rating Standard & Poor's a redus miercuri calificativul bancilor grecesti National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank pentru creditele pe termen lung de la "B", la "CCC", cu perspectiva negativa. Aceasta decizie vine dupa ce luni S&P a retrogradat ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung cu trei trepte, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de tara din lume.

Revenirea in zona rosie a adus dupa sine ceva mai multa prudenta, lichiditatea pietei fiind una sub ziua anterioara, conform datelor de la ora 17.15 cand se observau 3300 de contracte cu o valoare de 31,5 milioane lei.

Cel mai lichid produs s-a mentinut contractul futures pe indicele Dow Jones Industrial Average cu peste 1600 contracte realizate pana la 17.15. Participantii au tranzactionat in special pe scadenta scurta (iunie) si au estimat scaderi importante, minimul zilei fiind atins la deschiderea de pe Wall-Street. Bursa americana a deschis pe scadere, sub presiunea ingrijorarilor ca criza datoriilor Greciei poate degenera. In acelasi timp, la directia pe minus a contribuit si inregistrarea unei cresteri a preturilor de consum din SUA in luna precedenta. Astfel, americanii au platit mai mult pentru produse alimentare, masini si haine mai. Cu toate acestea, per ansamblu, preturile de consum au crescut cu cea mai redusa amplitudine in sase luni, fiind incetinite de prima scadere a costurilor de energie in aproape un an. La Sibex, cotatia DEDJIA_RON pierdea 81 puncte pentru scadenta iunie si 74 puncte pe septembrie, conform datelor de la ora 17.15. O scadere de 75 puncte se observa si pe scadenta decembrie 2011.

Pe segmentul marfuri, a atras atentia numarul ridicat de contracte SIBGOLD_RON, incheiate pe fondul aprecierii unciei de aur. Aceasta crestea, la ora 17.15, cu 12,5 dolari numarul contractelor situandu-se la 435. Cresterea intensitatii pe acest produs a venit pe fondul ingustarii spread-lui dintre cerere si oferta la doar 0,20 USD.

Pe segmentul valutar s-numarul contractelor EURO/USD_RON, era de aproape 300 speculatiile vizand scadenta scurta. Miza a fost pusa pe un dolar mai puternic, moneda unica europeana depreciindu-se puternic cu 1,12%, pana la un nivel de 1,4260 USD. Pe plan extern, dolarul a castigat teren impotriva a sase valute majore, ca urmare a faptului ca oficialii Uniunii Europene nu au reusit sa se puna de acord asupra unui al doilea plan de salvare privind Grecia.

S-au consemnat tranzactii si pe perechea EUR/RON, participantii mizand pe o moneda unica mai puternica fata de leu, in conditiile in care cursul de referinta anuntat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) pentru euro a continuat sa urce si a ajuns la 4,1756 lei/euro, atingand astfel un nou maxim al ultimelor trei luni. La Sibex euro crestea cu 0,45% pentru iunie si 0,32% pentru septembrie. Pe segmentul derivatelor pe actiuni s-a remarcat in special contractul futures pe actiunile SIF5 Oltenia. La ora 17.15, numarul contractelor DESIF5 era de 845. Directia preturilor a fost una negativa pe toate scadentele tranzactionate. Pentru iunie, DESIF5 pierdea 2,18% iar pe scadenta septembrie se observau aproape 459 de contracte, cotatia coborand cu 1,88%. Cresterea numarului de contracte incheiate pe scadenta septembrie vine pe fondul apropierii scadentei iunie, care va avea loc vineri 17, investitorii trecand la rostogolirea pozitiilor pe viitorul termen scurt. O scadere de 1,82% se observa si pentru decembrie anul curent, pe un volum redus.

Au fost tranzactionate si derivatele pe actiunile Fondul Proprietatea, numarul contractelor situandu-se, la ora mentionata, sub 100. Pe termen scurt, cotatia DEFPR crestea usor cu 0,06% iar cea pe septembrie pierdea 1,80%.