La Sibex, sedinta de vineri a fost una de scadenta pentru participantii cu pozitii deschise pe termenul iunie cu exceptia contractelor pe aur SIBGOLD_RON si SIBGOLD iunie. Tranzactiile cu derivatele valutare s-au putut efectua pana la ora 12:45, cu derivatele pe actiuni pana la ora 16:00, iar cele cu derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average pana la ora 16:25. Pentru restul scadentelor, investitorii au tranzactionat dupa program normal.

Per total, Casa Romana de Compensatie a inchis vineri circa 22.500 de pozitii futures pe instrumentele care au avut zi de scadenta, rezultand un numar in jurul a 11.250 contracte, care se adauga celor peste 4.700 realizate pe piata, pana la ora 17:15, volumul total depasind astfel 16.000. Valoarea tranzactiilor de vineri, fara inchiderile de la scadenta, se cifra la 28 milioane de lei. Ca urmare a volumului mentionat, totalul numarului de contracte din saptamana 14-17 iunie a fost de peste 36.000 cu o valoare de 220 milioane lei. De la inceputul lunii valoarea tranzactiilor cu derivate a depasit 750 milioane lei.

Pentru participantii cu pozitii deschise pe contractul futures DESIF5 iunie, tranzactiile s-au putut efectua pana la ora 16:00. Pentru celelalte termene s-a tranzactionat conform programului standard. Pe scadenta iunie participantii care au dorit sa exploateze la maxim evolutia pretului DESIF5 au incheiat 1135 de contracte, la preturi intre 1,3650 si 1,39 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la un pret de 1,3727 lei/actiune. Pozitiile DESIF5 iunie ramase deschise au fost inchise la pretul mediu ponderat al actiunii SIF5 din piata regular a BVB. Per total, Casa Romana de Compensatie a inchis aproape 17.500 de pozitii futures DESIF5. Pe scadenta septembrie numarul contractelor realizate pana la ora 17,15 era de peste 1400 cotatia inregistrand o apreciere de 0,90%. Pentru decembrie cotatia DESIF5 inregistra o crestere de 0,98% in timp ce pentru martie 2012 se observa o depreciere cu 0,34%, pe ambele volumul fiind insa redus.

Pe segmentul indicilor, directia cotatiilor a fost una pe crestere. Participantii au tranzactionat intr-un context in care bursele europene au crescut, ca de altfel si indicele DJIA care se aprecia pe piata futures din SUA, semnaland o deschidere verde la NYSE. Anticiparea a fost confirmata, cotatia Dow Jones crescand usor in debutul sedintei de pe Wall-Street, aprecierea amplificandu-se treptat si ajungand la 100 puncte dupa aproape o ora de la deschidere. Astfel, pietele bursiere au reactionat in mod pozitiv la declaratiile presedintelui Frantei, Nicolas Sarkozy, care a facut aluzii la necesitatea ajungerii la o intelegere pentru a rezolva criza datoriilor din Grecia, care a afectat cotatiile actiunilor pe pietele lumii. Sarkozy a spus ca "nu este timp de pierdut" in stabilirea unui program de ajutor pentru Grecia, sugerand ca acesta trebuie realizat pana cel tarziu in iulie. Pe piata Sibex la ora 17:15, indicele DJIA crestea cu 90 puncte pe scadenta septembrie in timp ce pe scadenta scadenta decembrie se aprecia cu 189 puncte. Pozitiile ramase deschise pe scadenta iunie 2011, in numar de 698, au fost lichidate de catre CRC, la pretul 12.047,42 puncte, adica valoarea Cotatiei Speciale de Deschidere pentru DJIA, comunicata in 17.06 de catre Dow Jones & Co.

Interesul s-a mentinut ridicat pe paritatea euro/dolar, tranzactionata in lei, numarul contractelor realizate pana la ora 17:15 fiind de 463. Moneda unica a revenit pe crestere, recuperand din terenul pierdut in fata dolarului in zilele precedente, observandu-se un plus de 0,93% pe scadenta septembrie. Pe pietele externe euro a avansat fata de moneda americana dupa declaratiile favorabile rezolvarii situatiei Greciei, date de presedintelui francez Nicolas Sarkozy dupa o intalnire cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Pentru contractul EUR/RON investitorii au preferat sa tranzactioneze pe scadentele viitoare, asteptand ca pozitiile ramase deschise pe scadenta iunie sa fie lichidate de CRC. Lichidarea a avut loc la cursul oficial al BNR anume 4.2291 lei/euro.

Pe segmentul marfuri aurul se aprecia cu 7,7 dolari pe scadenta iunie 2011. Pe plan extern specula ca metalul galben ar putea inregistra a patra zi de crestere la New York, ingrijorarea cu privire la criza din Europa amplificand cererea de aur, ca plasament de protectie.