Pietele europene au inregistrat astazi evolutii predominant negative, investitorii temperandu-si optimismul de ieri privind solutionarea crizei financiare a Greciei. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate de sectorul de exploatare si prelucrare a petrolului si gazelor naturale si de cel bancar, componentele corespunzatoare din indicele Stoxx 600 coborand cu aproximativ un procent.

Indicele VSTOXX al volatilitatii implicite a optiunilor cu suport Euro Stoxx 50 a coborat cu 5.68% in pofida evolutiei negative a indicelui suport, indicand optimismul investitorilor privind intreruperea trend-ului descendent al acestuia din ultima luna si jumatate. Oficialitatile din Germania, Franta si Olanda au initiat discutii cu banci si companii de asigurari care detin obligatiuni ale Greciei privind implicarea in programul de rulare voluntara a acestor detineri.

Initiativa vine dupa ce primul ministru al Greciei a castigat votul de incredere pentru masurile de austeritate necesare continuarii asistentei financiare europene. Facilitatea de stabilitate financiara europeana (EFSF) a oferit astazi bonduri cu scadenta in decembrie 2016 in valoare de 3 miliarde de euro pentru finantarea masurilor de asistenta financiara pentru Portugalia, aceasta fiind a doua oferta de obligatiuni a EFSF din aceasta luna.