Pietele europene au incheiat saptamana cu evolutii predominant negative, indicele Stoxx 600 inregistrand a opta scadere saptamanala consecutiva in cea mai lunga serie negativa de acest fel din ultimii 12 ani. Sectoarele financiar si de asigurari au suferit cele mai importante scaderi ale zilei, cu actiunile Unicredit SpA si Erste coborand cu mai mult de cinci procente sub valorile de inchidere de ieri.

Sectorul bancar italian a fost afectat si de anuntul de ieri al agentiei Moody's privind o posibila scadere a rating-ului principalelor 13 banci datorita vulnerabilitatii acestora la o posibila reducere a rating-ului Italiei; Moody's a declarat ca rating-ul Italiei ar putea fi redus datorita incetinirii ritmului de crestere economica si a riscurilor de contaminare din partea Greciei care ar putea creste costurile de creditare ale tarii.

Mario Draghi a obtinut presedintia Bancii Centrale Europene in pofida obiectiilor de ultim moment ridicate de Franta, care a cerut ca Lorenzo Bini Smaghi sa cedeze unui francez pozitia din consiliul director al Bancii Centrale. Draghi va prelua pozitia de presedinte pe 1 noiembrie la expirarea mandatului lui Jean-Claude Trichet.